Svår torka slår hårt mot Papua Nya Guineas befolkning

Goroka, Papua New Guinea, 151116 (IPS) – Närmare en tredjedel av befolkningen i Papua New Guinea lider brist på mat och vatten på grund av den svåra torka som drabbat landet. Samtidigt varnas för att torkans effekter kan bli mycket långvariga.

Experter hävdar att torkan i Papua Nya Guinea, som är den värsta på många år, hänger samman med väderfenomenet El Niño och att dess effekter kan komma att bestå ända fram till i mars nästa år.

Dickson Guina, ordförande för landets nationella katastrofenhet, säger till IPS att 2,4 miljoner människor i olika delar av landet har brist på mat och vatten. Det har även kommit rapporter om att många skolor och sjukhus tvingats stänga på grund av brist på vatten.

-Bristen på vatten är vårt stora problem, vi har ingen flod i närheten så vi är beroende av nederbörd för att få tag på dricksvatten, säger Mangab Selau, som bor i kustbyn Siar i provinsen Madang.

Åtta av tio av landets 7,3 miljoner invånare bor på landsbygden och lever på sina egna odlingar. Men sedan den torra säsongen inleddes i maj har floder och vattendrag torkat ut, liksom odlingar av basvaror som sötpotatis och rotfrukten taro.

Landets regering har nu avsatt sammanlagt motsvarande närmare 500 miljoner kronor som ska användas för att motverka torkans effekter i landets alla distrikt. Den senaste extrema torkan i Papua Nya Guinea inträffade mellan 1997 och 1998, och drabbade då en femtedel av befolkningen.

Läkaren Scott Dooley vid Kudjip Nazarene-sjukhuset i Mt Hagen, menar att det finns en ökad risk för att vattenburna sjukdomar ska spridas.

-Många mindre floder är uttorkade och mängder av människor samlas vid de stora floderna. Dessa vattenkällor blir mer kontaminerade och detta leder till fler fall av magsjukdomar, säger han till IPS.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO var diarrésjukdomar redan innan torkan en vanlig orsak till dödsfall bland barn som ännu inte hunnit fylla fem år.

Scott Dooley berättar att de två sjukhus som finns i grannprovinsen Simbu periodvis tvingats stänga på grund av bristen på rent vatten.

Papua Nya Guinea är normalt ett av de länder i världen som upplever mest nederbörd. Den torra säsongen mellan maj och oktober kan dock förvärras när klimatfenomenet El Niño blir särskilt påtagligt. Detta inträffar normalt mellan vart tredje och sjunde år, men effekten har blivit extra kännbar i år. Även andra önationer som Fiji, Tonga och Salomonöarna har drabbats.

I orten Avaninofi i Papua Nya Guinea har de 6 700 invånarna drabbats av svår missväxt och bristen på mat kommer att förbli svår den närmaste tiden. Byns kvinnor, som ansvarar för odlingarna, tvingas nu arbeta hårt för att hitta alternativ mat till sina familjer.

-Jorden är mycket hård och vi har försökt bevattna den med flodvatten, men det har inte hjälpt. Nu lever vi på bananer, jag gör mat på två, tre bananer till barnen innan de ska iväg till skolan, säger jordbrukaren Lisa Ovifa i Avaninofi till IPS.

Förhoppningsvis kommer nästa nederbörd snart.

-Men när regnen väl kommer så kommer det att dröja länge innan odlingarna har återhämtat sig. Jag vet inte hur vi ska överleva, säger Lisa Ovifa.

När väl regnet återkommer kommer det att dröja tre månader innan det går att skörda kassava och sötpotatis och fem månader innan odlingarna av taro är färdiga.

På sikt hotar dessutom klimatförändringarna att ytterligare försämra småböndernas möjligheter att försörja sina familjer.

-Jag har märkt att det är betydligt varmare både natt och dag jämfört med hur det var för flera år sedan. Klimatförändringarna har gjort våra liv som odlare mycket svårare. Det är tyngre att arbeta i hettan och våra grödor vissnar och torkar snabbare, säger Mangab Selau i byn Siar.

FN-organet UNOCHA har samtidigt varnat för att effekterna av den nuvarande torkan riskerar att förvärras fram till det första kvartalet nästa år, och att 4,7 miljoner människor i elva olika länder i södra Stilla Havet löper risk att drabbas hårt.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Catherine Wilson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *