Många nödställda efter jordskalvet i Pakistan

Peshawar, 151109 (IPS) – Minst 280 människor beräknas ha omkommit i det jordskalv som drabbade Pakistan förra måndagen. I det pakistanska gränsområdet Chitral har räddningsarbetare fortfarande svårt att nå fram med hjälp på grund av blockerade vägar.

Jauhar Shah från Shangla i den nordpakistanska provinsen Khyber Pakhtunkhwa förlorade allt i samband med jordskalvet den 26 oktober. Familjens hus rasade samman medan hans hustru och dotter låg och sov i det. Bara Jauhar Shah överlevde katastrofen.

-Vårt hem totalförstördes, berättar Jauhar Shah, 45, för IPS.

Tack vare att han snabbt fick hjälp av myndigheter och vänner har hans hem nu delvis kunnat repareras. Jauhar Shah berättar att han fått ett bidrag på motsvarande närmare 50 000 kronor som kompensation för det förstörda huset.

I vissa pakistanska områden fick den drabbade lokalbefolkningen snabbt hjälp efter jordskalvet, som hade sitt epicentrum i Hindukush i Afghanistan. Högt uppsatta politiker reste efter katastrofen runt i de värst drabbade områdena och delade ut bidrag till överlevande.

I Shangla omkom 51 människor i jordskalvet och i hela Khyber Pakhtunkhwa uppgår nu dödstalet till 232 omkomna. Samtidigt bidrog de snabba hjälpinsatserna som sattes in av myndigheterna till att lindra katastrofens effekter. För Mumtaz Shah, som också drabbades av katastrofen, har det bidrag som betalats ut stor betydelse.

-Det gör det möjligt för oss att börja återbygga våra hus och betala tillbaka de lån vi tvingats ta för att kunna begrava våra anhöriga, berättare han för IPS.

Mumtaz Shah säger att det kändes som att hela världen gungade när jordskalvet slog till.

-Ett ögonblick trodde jag att domedagen var här, säger han.

I flera av de värst drabbade områdena fick den drabbade befolkningen snabbt hjälp med sjukvård och matbistånd. Asghar Nawaz, ordförande för den nationella katastrofmyndigheten, NDMA, berättar att över 1 600 människor skadades i katastrofen.

-Vi skapade tre nödläger och 27 platser dit människor kan vända sig för att få hjälp med mat, berättar han.

I regionen Chitral nära gränsen till Afghanistan är dock situationen fortfarande mycket svår.

-Vi har inte fått något nödhjälp eftersom vägarna är blockerade på grund av jordskred, säger den lokale politikern Abdul Akbar Chitral. Nästan 16 000 byggnader skadades eller förstördes i Chitral och minst 32 människor omkom i jordskalvet. Behovet av hjälp är stort. Abdul Akbar Chitral påpekar samtidigt att situationen redan var svår då regionen så sent som i juli drabbades av en annan naturkatastrof då 25 människor omkom i samband med en översvämning.

För tio år sedan drabbades Pakistan av en annan kraftig jordbävning där upp emot 90 000 människor omkom och tre miljoner förlorade sina hem, främst i distriktet Hazara i Khyber Pakhtunkhwa. Men trots att så lång tid har gått sedan den katastrofen har ännu inte ens hälften av alla förstörda byggnader återbyggts.

Saeed Akbar Khan vid Världshälsoorganisationen, WHO, säger till IPS att sjukvårdssituationen är under kontroll.

-Vi har överlämnat utrustning till myndigheterna för att de ska kunna erbjuda skadade människor vård, berättar han.

Tillsammans med pakistanska myndigheter arbetar nu WHO med ett program för att se till att skadade vårdcentraler och läkarmottagningar snabbt ska repareras.

Människor som bor på svårtillgängliga platser uppger samtidigt att de lider brist på mat, rent vatten och läkemedel.

-Människor har drabbats av magsjukdomar och barn och gravida kvinnor löper risk att bli undernärda, säger läkaren Abdul Jabbar, som arbetar i en avlägsen byn i regionen Chitral.

Enligt honom är lokalbefolkningen bland annat i desperat behov av vattenreningstabletter. -I vissa områden sjunker temperaturen till under nollstrecket. Vi har mottagit svårt undernärda barn som även drabbats av influensa och skabb, berättar Abdul Jabbar, som arbetar på en offentlig sjukvårdsklinik.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Ashfaq Yusufzai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *