För Kashmirs barn tar konflikten aldrig slut

Srinagar, 151106 (IPS) – Den långa konflikten i den indiska delen av Kashmir har skördat mängder av människoliv. Även många barn har fått betala ett mycket högt pris – de tvingas växa upp utan sina föräldrar.

I ett trångt klassrum sitter 13-årige Sahil Majeed och skriver av sin lärares anteckningar. Han var sju år gammal då hans pappa försvann spårlöst efter att ha blivit bortförd av armén. Sedan tvingades hans mamma lämna över Sahil till ett barnhem i Srinagar eftersom hon inte längre hade råd att ta hand om sin son.

Han har två yngre systrar och en mamma som räknas som en “halvänka”. Sahil blir märkbart berörd när han berättar om vad som hände den där natten när hans pappa försvann.

-Jag låg och sov när armén gjorde en razzia i vårt hem. De förde bort min pappa och sen fick vi inte veta något mer, berättar pojken.

Ända sedan dess har Sahils mamma gjort allt som står i hennes makt för att ta reda på vad som hände med hennes man, utan att komma någonstans.

-Jag saknar mina småsystrar som jag inte har träffat på tre månader. Jag skulle vilja rymma härifrån, men inser att jag inte har någonstans att ta vägen, säger han.

I samband med en läkarundersökning som genomfördes på barnhemmet förra året kunde man konstatera att Sahil lider av en depression.

En annan pojke, tolvårige Haseeb, var åtta år gammal när hans pappa, som var separatist, dödades. Även Haseeb hamnade på barnhemmet eftersom hans mamma inte längre hade råd att ta hand om sin son. Ibland får han resa hem och besöka sin familj, men varje gång han ska resa tillbaka till barnhemmet blir han förtvivlad.

-Jag vill leva som alla andra barn där hemma. Jag vill bo hos min mamma, säger han.

Det väpnade uppror som bröt ut i Kashmir 1989 har drabbat delstatens befolkning mycket hårt. Separatisterna kräver självständighet från Indien, eller att delstaten i stället ska ingå i det muslimska grannlandet Pakistan. Sedan upproret inleddes har den indiska staten skickat stora mängder soldater till Kashmir för att kväsa upprorsmakarna.

Den blodiga konflikten har skadat mängder av civila. Någonstans mellan 40 000 och upp till 100 000 människor beräknas ha dödats i konflikten.

Enligt en studie som gjordes av Rädda Barnen förra året så finns det närmare 215 000 barn i Kashmir som tvingas växa upp utan sina föräldrar, som ett resultat av konflikten eller av andra orsaker. Av dessa barn finns runt 15 procent på något av delstatens barnhem. Drygt vart tredje föräldralöst barn har enligt rapporten förlorat en eller båda sina föräldrar på grund av konflikten.

Andra studier har visat att en majoritet av de föräldralösa barnen lider av depressioner. Jameel Ahmad, 15, säger att barnhemmet är som ett fängelse. Hans pappa dödades för fem år sedan av en mina som armén placerat ut utanför familjens hemby nära gränsen till Pakistan.

-Jag saknar min pappa, och jag drömmer ofta om honom. Jag skulle vilja ta mig härifrån och komma hem igen, säger Jameel.

Efter pappans död kunde inte Jameels mamma försörja familjen och han kom till barnhemmet.

-Jag har vänner här som jag kan vara med, men vill ändå åka hem. Jag vill vara med min mamma, säger Jameel.

Flera studier har visat att regionens barnhem inte utgör någon bra miljö. Psykiatern Arshid Hussain menar att barnhemmen inte lyckas tillgodose barnens känslomässiga behov, och att många av barnen sannolikt skulle ha det bättre hemma hos sina familjer.

-Men det finns också ett stort antal barn som helt saknar familjer. Jag anser att vi bör leta efter alternativa lösningar som kan ersätta de nuvarande barnhemmen, säger Arshid Hussain.

Psykiatern Mushtaq Margoob genomförde nyligen en granskning av delstatens barnhem. Det visade sig då att över 40 procent av barnen sannolikt lider av posttraumatiskt stressyndrom samtidigt som många andra barn är djupt deprimerade.

-Kashmirs barn är mycket känslomässigt sårbara, säger Mushtaq Margoob.

Barnpsykologen A G Madhoosh påpekar att barn som växer upp på barnhem dessutom drabbas av social stigmatisering som ytterligare förvärrar deras trauman efter att ha förlorat en eller båda sina föräldrar.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Umar Shah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *