Zimbabwisk storsatsning på vattenkraft ifrågasätts

Bulawayo, 151105 (IPS) – Elavbrotten har på senare tid förvärrats i Zimbabwe på grund av minskande vattennivåer i Zambezifloden. Detta samtidigt som landet planerar att bygga ett nytt stort vattenkraftverk vid floden. Nu ökar oron för att klimatförändringarna ska slå hårt mot investeringarna i vattenkraften.

Det planerade vattenkraftverket Batoka Gorge vid Zambezifloden förväntas ha en effekt på 2 400 megawatt.

Samtidigt har elransoneringen i landet ökat de senaste månaderna, och i stora delar av landet har befolkningen tvingats leva med återkommande strömavbrott som varat i ända upp till 20 timmar om dygnet.

Zimbabwe har länge varit beroende av vattenkraft och är ett av de länder i Afrika som satsar enorma summor på nya kraftverk som förväntas bidra till att öka den ekonomiska tillväxten. Det finns ingen tidsplan för när Batoka Gorge-kraftverket kommer att stå klart, men behovet av fler energikällor är mycket stort i detta land där energibehoven är betydligt högre än tillgången. Myndigheterna hävdar att landet till och med ska kunna börja exportera energi när det nya kraftverket står färdigt ska.

Den nuvarande elbristen har fått allvarliga konsekvenser och till och med tvingat flera stora företag att lägga ner verksamheten. Nyligen meddelade Zimbabwes energiminister Samuel Udenge att den nuvarande elbristen förvärrats av bristande vattennivåer i Zambezifloden. Det är en utveckling som oroar många vattenexperter som börjat ifrågasätta om satsningar på enorma vattenkraftverk verkligen är långsiktigt kloka investeringar. Detta med tanke på att klimatet, och därmed vattenflödena i landets floder, blivit allt mer opålitligt.

Forskare vid organisationen International Rivers varnar för att de stora vattendammarna på sikt riskerar att bli oanvändbara på grund av klimatförändringar och minskade vattenflöden. I stället bör länderna satsa på små vattenkraftverk som kan användas på lokal nivå, enligt International Rivers.

Peter Bosshard, chef vid International Rivers, säger att området runt Zambezifloden redan nu har ett mycket osäkert klimat, vilket förvärrar riskerna. Enligt honom har FN:s klimatpanel IPCC varnat för att Zambezifloden är ett av de vattendrag i Afrika som kan komma att drabbas allra värst av klimatförändringarna.

-Ett antal studier har visat att vattenflödet i Zambezifloden kan komma att minska med upp till 40 procent till år 2050. Men trots detta har man i Batoka Gorge-projektet inte tagit hänsyn till de risker som klimatförändringarna utgör, säger Peter Bosshard till IPS.

Hodson Makurira, vattenexpert vid University of Zimbabwe, är dock av en annan uppfattning. Han menar att andra bedömningar även varnar för ökande översvämningar, något som skulle göra det möjligt att lagra vatten i dammar inför torrare perioder.

-Ingen vet exakt i vilken omfattning vattenflödena kommer att minska på grund av klimatförändringarna, så det kan fortfarande vara ekonomiskt försvarbart att bygga nya dammar, säger Hodson Makurira till IPS.

Ignatius Banda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *