Nepal vädjar till FN att häva "indisk blockad"

New York, 151103 (IPS) – Nepal anser sig vara utsatt för en ekonomisk blockad från sitt mäktiga grannland Indien – något som ska ha förvärrat problemen i det fattiga och jordbävningsdrabbade landet. Nu vädjar en nepalesisk koalition till FN om hjälp att få blockaden hävd.

Den indiska regeringen tillbakavisar anklagelserna om att landet skulle ha infört en ekonomisk blockad mot Nepal. De problem att transportera varor som uppstått längs den gemensamma gränsen beror enligt Indien i stället på interna konflikter i Nepal.

En koalition av nepaleser – däribland diplomater, aktivister och tidigare FN-anställda – hävdar dock att det finns många bevis för motsatsen. Som exempel nämns kraftiga förseningar vid tullkontrollerna, att Indian Oil Corporation vägrat att fylla på nepalesiska bränsletransportfordon, samt att indiska tulltjänstemän berättat för indisk press att de blivit ombedda att stoppa varutransporter till grannlandet.

I ett uttalande i fredags skriver den nepalesiska koalitionen att den indiska “de facto-blockaden” nu varat i två månaders tid, samt att den lett till “en allvarlig humanitär kris i Nepal”. Undertecknarna vädjar till det internationella samfundet “att genomföra åtgärder för att så snart som möjligt få ett slut på denna kris”.

Kul Chandra Gautam, biträdande chef för FN:s barnfond Unicef, säger till IPS att FN skulle kunna begära att den indiska blockaden – “eller vilken diplomatisk fras man nu vill använda”, ska brytas av humanitära skäl. FN kan samtidigt begära att olika protesterande grupper inte förhindrar transporter av viktiga varuleveranser.

Enligt FN:s språkrör Farhan Haq tog FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon upp frågan då han nyligen träffade Nepals biträdande premiärminister Prakash Man Singh. Ban Ki-Moon ska i samband med mötet ha uttryckt sin oro över att viktiga förnödenheter förhindrats att transporteras över den indisk-nepalesiska gränsen.

Koalitionen påminner i sin vädjan till det internationella samfundet om att det nepalesiska folket fortfarande kämpar för att hantera konsekvenserna av den förödande jordbävning som drabbade landet för ett halvår sedan. Enligt skrivelsen har problemen med leveranser från Indien ytterligare förvärrat läget i landet, som dessutom är drabbat av politisk oro i landets sydliga regioner.

Den humanitära situationen i Nepal är enligt koalitionen mycket dyster. Viktig samhällsservice har fått avbrytas, sjukhus saknar mediciner och Unicef beräknar att 1,6 miljoner barn under de senaste två månaderna stått utan skolgång. Många av landets industrier och småföretag uppges dessutom ha drabbats av driftstopp.

Den för landet så viktiga turismen har dessutom minskat kraftigt. Bristen på arbetstillfällen har tvingat ytterligare hundratusentals nepaleser att överväga att flytta utomlands för att hitta arbeten.

Enligt koalitionen har blockaden även lett till en bränslekris, vilket i sin tur skadat transportsektorn och lett till att det råder brist på mat över hela landet. Många nya dödsfall i trafiken ska ha rapporterats, eftersom bränslebristen lett till att allmänna kommunikationer blivit fullbelamrade med passagerare som bland annat reser på taken till bussar.

Koalitionen menar att Nepal, som har långa och goda förbindelser med Indien, nu straffas för att ha antagit en ny och progressiv författning genom en framvald representativ konstituerande församling.

Bland undertecknarna återfinns Nilamber Acharya, tidigare ambassadör på Sri Lanka, Chandani Joshi, som tidigare var regionchef för FN:s utvecklingsfond för kvinnor, Unifem, samt Kul Chandra Kautam, som tidigare var en högt uppsatt FN-medarbetare.

Thalif Deen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *