Afrikas biståndsberoende måste minska enligt ny rapport

New York, 151001 (IPS) – Många länder i Afrika är för beroende av utländskt bistånd visar en ny rapport. Biståndsberoendet lyfts fram som en orsak till att flera millenniemål inte har uppfyllts.

Författarna till den nya studien konstaterar att genomförandemekanismerna för de åtta millenniemålen i flera afrikanska länder har varit för svaga, samtidigt som biståndsberoendet inte kunnat skapa ekonomisk hållbarhet.

Enligt den nya rapporten, som sammanställts i samarbete med bland andra Afrikanska unionen och FN:s utvecklingsprogram UNDP, kan samtidigt de nyligen antagna 17 hållbara utvecklingsmålen innebära ett genombrott för utveckling i de afrikanska länderna.

De nya utvecklingsmålen klubbades av världssamfundet förra veckan och ska enligt planerna leda till att den extrema fattigdomen och hungern i världen utrotas till år 2030.

Rapportförfattarna slår fast att länderna i Afrika under de kommande åren måste arbeta för att förstärka och diversifiera sina ekonomier, utnyttja sina inhemska resurser och hitta nya samarbetspartners. Dessutom bör länderna arbeta för att dra större nytta av kvinnors ekonomiska potential och bekämpa illegala finansiella flöden.

Abdoulaye Mar Dieye, Afrikachef vid UNDP, säger till IPS att bristen på finansiella resurser har varit det främsta skälet till svårigheterna att uppnå millenniemålen i Afrika.

-Det finns ett behov av att länderna gemensamt anstränger sig för att mobilisera de inhemska resurserna och bygga upp en finansiell infrastruktur, säger Abdoulaye Mar Dieye till IPS.

Han säger att det dessutom finns ett behov av att bygga upp en modell där biståndspengar fungerar som en katalysator för de lokala ekonomierna. Av det skälet bör en stor andel av biståndspengarna gå till att bygga upp institutioner som kan mobilisera de inhemska resurserna i de minst utvecklade länderna.

Trots att fattigdomen fortfarande är mycket utbredd i Afrika har de flesta länder gjort framsteg i förhållande till vissa av millenniemålen. I Gambia minskade exempelvis andelen fattiga med 32 procent mellan 1990 och 2010, medan den minskade med en tredjedel i Etiopien.

Thalif Deen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *