Från biståndsmottagare till en av världens ledande ekonomier

New York, 150917 (IPS) – Länder som en gång var mottagare av bistånd är numera stora givare. Sydkorea har gått från fattigdom till ett av världens mest utvecklade länder under de senaste två decennierna.

Sydkorea var en av de ursprungliga medlemmarna i G77, en grupp av utvecklingsländer inom FN men lämnade sammanslutningen för rikemansklubben OECD 1996. Det innebar att landet bytte plats vid förhandlingsbordet från mottagarland till givarland. Landet har blivit en stor biståndsgivare med 130 partnerländer. För närvarande går 70 procent av landets bistånd till 26 utvecklingsländer.

År 2014 uppgick Koreas nettobistånd till motsvarande 15 miljarder kronor och utgjorde 0,13 procent av landets bruttonationalinkomst.

-Sydkorea kommer att öka sitt bistånd för att fullfölja sina åtaganden som en viktig biståndsgivare och för att kunna spela en större roll i det globala samhället, säger Choong-Hee Hahn, Sydkoreas vice FN-ambassadör, till IPS.

-Sydkorea har unika lärdomar att dela med sig av och kan spela en aktiv roll i att ena länder kring hållbar utveckling, konfliktförebyggande, konfliktlösning och i arbetet för att främja mänskliga rättigheter och demokrati, säger FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon som tidigare var utrikesminister i Sydkorea.

Han betonar att landet gått från att vara ett utvecklingsland till ett utvecklat land inom loppet av en enda generation.

Sydkorea fortsätter att stärka sin internationella profil. Den gröna klimatfonden, vars uppdrag är att stödja utvecklingsländer genom insatser för klimatanpassning och minskade utsläpp av växthusgaser, har sitt sekretariat i Songdo i Sydkorea.

På 20 till 30 år har Sydkorea utvecklats till en av världens ledande ekonomier med företag som Samsung, Hyundai, LG och Daewoo. Choong-Hee Hahn säger att det är tack vare de femåriga ekonomiska utvecklingsplanerna med ambitiösa men realistiska mål som landet antog i ett inledande skede. Han framhåller också satsningar på utbildningar av hög kvalitet och obligatorisk grundskola. Han förklarar att det statliga utvecklingsprogrammet Saemaul Undong spelade en viktig roll i bekämpning av fattigdom på landsbygden på 1970-talet. Programmet skapade lokala samarbeten som bidragit till gemensamt ansvar för landets utveckling. Choong-Hee Hahn menar att det karakteriserar landets modell för landsbygdsutveckling och att denna tjänar som ett gott föredöme för utvecklingsländer i dag.

-Inkluderande institutioner, en fungerande rättsstat och ett sunt civilt samhälle har också spelat en viktig roll i utvecklingen av ett demokratiskt och öppet samhälle, tillägger han.

Thalif Deen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *