Bangladesh: Flyende till havs vittnar om skräcken

Teknaf, Bangladesh, 150707 (IPS) – De söker sig bort från fattigdom och förföljelse och flyr i livsfarliga båtar, framför allt från Burma och Bangladesh, till Thailand och Malaysia. IPS har talat med båtflyktingarna som vittnar om kaoset på havet.

Enligt FN:s flyktingkommissariat har omkring 88 000 människor – främst fattiga bangladeshier och människor som tillhör den muslimska folkguppen rohingya som lever som internflyktingar i Burma – försökt korsa gränsen till Thailand, Malaysia och Indonesien mellan januari 2014 och mars 2015. Av dessa omkom 300 människor under de tre första månaderna 2015 när de försökte ta sig över havet. Sedan oktober 2014 har 620 människor mist livet under de riskfyllda resorna över Bengaliska viken.

Situationen har förvärrats av att thailändska och malaysiska myndigheter vägrat låta flyktingar stiga i land och gått så långt som att skicka ut desperata och svältande människor till havs igen.

Smugglare utnyttjar människors desperation. Människor trycks in i överfulla båtar, får knappt någon mat eller vatten och misshandlas om de ber om mer. Passagerare dör av misshandel, svält eller uttorkning och kropparna slängs överbord.

Som för så många andra slutade drömmen om ett nytt liv i kaos på havet för Mohammad Hasan, 34.

Han och nära 100 andra män övergavs av smugglarna som lovat att ta dem till Malaysia. De upptäcktes när de drev omkring på havet utanför Thailand. Lyckligtvis överlevde de resan men pengarna som de betalat har gått förlorade.

-Mina inkomster räckte inte till att försörja min familj på sex personer. Jag sålde mark som jag ärvt för en resa till Malaysia. Jag hoppades att jag skulle kunna arbeta som svetsare för ett byggföretag, säger han till IPS.

Han tjänade mindre än motsvarande 850 kronor i månaden vilket inte räckte för att täcka familjens matkostnader. Han berättar att han var desperat och lade sitt liv i händerna på människosmugglare för att kunna ta sig till den malaysiska kusten.

Mohammad Yasin, 16, berättar att han tillsammans med 115 andra personer satt i ett lastutrymme på ett fartyg när de drev omkring på Indiska oceanen i 45 dagar. De hade knappt någon mat och inget vatten. Han faller i grät när han berättar att han efter halva resan såg en annan man dö av svält. Han var själv nära döden.

Han säger att han kommer från en fattig skomakarfamilj i Teknaf i södra Bangladesh och att en grupp män från distriktet Bandarban lovade att hjälpa honom och fem andra män till Malaysia för att söka arbete. Männen sa att de ville ha 2 600 dollar (motsvarande 22 000 kronor) från var och en av dem så fort de fått arbete i Malaysia. Med en månadslön på motsvarande 675 kronor och en familj på fyra och en sjuk far att ta hand om verkade Malaysia vara en drömdestination där han skulle kunna tjäna tillräckligt för att kunna försörja sin familj.

-Vi togs tillsammans med en större grupp av män och kvinnor till den öde ön Shah Porir Dwip där vi gick ombord på en stor träbåt. En grupp rohingya-muslimer klev på i staden Pathein i södra Burma, säger han till IPS.

Den muslimska folkgruppen rohingya har länge utsatts för förföljelse i Burma och många båtflyktingar tillhör minoritetsfolket.

-Skräckfyllda händelser utspelade sig ute på havet. Det var brist på mat och vatten och många av oss kräktes när båten mötte de mäktiga vågorna, berättar Mohammad Ripon som också fanns med på resan.

Under dagarna öppnades en lucka och den starka solen släpptes in. På nätterna var luckan stängd och de frös. Ingen kunde sova, skrik och rop från skrämda passagerare höll alla vakna under nätterna. Ibland stannade båten till, kanske för att byta besättning. Ingen visste säkert och ingen vågade fråga eftersom risken fanns att misshandlas eller kastas överbord.

Efter nästan en månad fördes de i land av den bangladeshiska kustbevakningen nära den plats de påbörjat resan. När de utmärglade passagerarna med insjunkna ögon och utstickande revben klev av insåg de att besättningen för länge sedan övergett fartyget. Deras drömmar hade slagits i kras men de hade livet i behåll.

I Bangladesh lever 31 procent av befolkningen på nära 157 miljoner under fattigdomsgränsen. Drömmen om ett bättre liv får många att lämna sin liv i händerna på människosmugglare.

Aninda Dutta vid Internationella organisationen för migration IOM i Bangladesh säger att många resor som påbörjas av ekonomiska skäl slutar i människohandel på grund av omständigheter som de så kallade agenternas utpressning och krav på pengar, misshandel, hot och övergrepp.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Naimul Haq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *