Massiv användning av glyfosat oroar i Latinamerika

Buenos Aires, 150507 (IPS) – Nyligen meddelade Världshälsoorganisationen att bekämpningsmedlet glyfosat “troligen” är cancerframkallande. I Latinamerika används ämnet i stor skala vid odlingar av genmodifierade grödor – och de nya uppgifterna ger förnyat bränsle till kritikerna.

I slutet av mars meddelade WHO:s avdelning för cancerforskning, IARC, att världens mest använda bekämpningsmedel “sannolikt” är cancerogent för människor. Detta efter en genomgång av ett stort antal studier.

Efter detta besked menar många organisationer i Latinamerika att regionens regeringar måste agera för att minska användningen av glyfosat, ett ämne som redan tidigare varit hårt kritiserat och som uppgetts vara skadligt för såväl människor som miljö.

-Vi anser att försiktighetsprincipen ska råda och att vi ska sluta med att samla på oss nya studier, och i stället ta ett beslut, säger Javier Souza, vid Latinamerikanska nätverket för åtgärder mot bekämpningsmedel, Rap-al.

Enligt honom innebär försiktighetsprincipen att det nu finns ett behov av restriktioner för användningen av glyfosat.

Carlos Vicente, ordförande för den internationella organisationen Grain, säger att glyfosat började användas i Latinamerika under mitten av 1970-talet, men att användningen snabbt spridits i framför allt de sydliga regionerna genom den amerikanska genteknikjätten Monsanto. Detta bland annat genom odlingar av genmodifierade sojabönor som odlas i Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay.

Enligt Carlos Vicente odlas dessa sojabönor på 50 miljoner hektar mark i regionen, som varje år besprutas med 600 miljoner liter glyfosat.

-WHO-rapporten är mycket viktig eftersom den visar att trots påtryckningar från Monsanto så finns det utrymme för oberoende forskning som verkar för det allmännas bästa i stället för företagens, säger Carlos Vicente.

Monsanto säljer det verksamma ämnet glyfosat under namnet Roundup. Men det säljs även under en rad andra namn, och bland småbönder kallas det i en del länder för “randal”.

Ämnet används inte bara på genmodifierade grödor utan också på odlingar av grönsaker, tobak, frukt, samt i stadsträdgårdar och längs järnvägar.

-Detta regn av glyfosat har en direkt påverkan på ekosystem, befolkningar, jord och vatten – och dessa effekter kan inte längre döljas, säger Carlos Vicente.

Rafael Lajmanovich är expert på ekotoxikologi vid universitetet Nacional del Litoral i Argentina och har länge studerat glyfosat. Enligt honom har studier visat att människor påverkas negativt av bekämpningsmedlet.

-Forskare och läkare på landsbygden anser att besprutningen har en koppling till luftvägssjukdomar, allergier, missfall, samt en ökning av antalet barn som föds med missbildningar – samt ett ökat antal tumörer, säger Rafael Lajmanovich.

Carlos Vicente anser att uppgifterna från WHO stöds av forskningsresultat från flera latinamerikanska länder.

-I exempelvis Argentina har studier i provinserna Rosario och Córdoba tydligt visat på en ökad frekvens av cancer, i vissa fall upp till fyra gånger högre än det nationella genomsnittet, säger han.

Monsanto vänder sig dock mot uppgifterna från IARC. I ett pressmeddelande hävdar företaget att rapporten från WHO:s avdelning för cancerforskning bygger på “skräpforskning”, där man “plockat ut data” för att driva en egen tes. Monsanto påpekar vidare att slutsatserna står i strid med mängder av “omfattande säkerhetsstudier” som alla ska ha kommit fram till att “glyfosat är ofarligt för människor”.

Fabiana Frayssinet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *