Önationer varnar för "ständiga klimatkatastrofer"

Canberra, 150327 (IPS) – Efter att cyklonen Pam nyligen ödelade stora områden i Vanuatu kräver nu ledare för önationer i Stilla Havet politisk handlingskraft när det gäller klimatfinansiering och klimatanpassning.

Vid sidan av Vanuatu drabbades även tre andra önationer i Stilla Havet av cyklonen Pams härjningar. Regionens ledare menar att omvärlden måste agera för att finansiera de insatser som krävs för att man ska kunna stå emot klimatförändringarnas effekter och de hot de utgör för utvecklingen.

Marshallöarnas president Christopher Loeak påpekade nyligen i ett pressmeddelande att både forskare och befolkningarna själva dagligen ser åt vilket håll utvecklingen går.

-Det krävs handling genom att de stora förorenarna minskar utsläppen och hjälper oss att bygga upp vår förmåga att hantera klimatförändringarna – annars är vi på väg mot en värld med ständiga klimatkatastrofer, sade Christopher Loeak.

Regionens ledare menar att det är av högsta vikt att det internationella samfundet lever upp till sina löften om att finansiera klimatomställningar, eftersom det kan bli en avgörande fråga vid FN:s stora klimatkonferens i Paris i december.

Marshallöarnas utrikesminister Tony de Brum säger till IPS att det är glädjande att många länder, däribland vissa utvecklingsländer, kommit med löften om pengar till FN:s gröna klimatfond.

-Däremot behöver vi betydligt tydligare information om hur omvärldens regeringar planerar att öka sin klimatfinansiering under kommande år för att uppfylla löftet om 100 miljarder dollar om året till 2020. Om inte detta görs kommer det bli mycket svårt att nå framgångar i Paris, säger Tony de Brum.

Det bor runt tio miljoner invånare på de 22 önationer och territorier som finns i Stilla Havet, och närmare 35 procent av dessa lever under fattigdomsgränsen. Enligt Asiatiska utvecklingsbanken kommer klimatförändringarna påverka ländernas bruttonationalprodukt mycket negativt.

Trots att önationernas utsläpp av växthusgaser bara ligger på 0,03 procent av världens samlade utsläpp riskerar regionen att bli en av dem som drabbas allra värst av effekterna.

På Marshallöarna har befolkningar på lågt liggande kustområden redan drabbats av stigande havsnivåer och naturkatastrofer.

-Under det senaste året kostade klimatkatastroferna oss mer än fem procent av vår BNP, och det är en siffra som fortsätter att stiga, säger Tony de Brum.

År 2013 drabbades landet av en svår torka och förra året av en rad översvämningar då många invånare förlorade sina hem.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Catherine Wilson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *