Kriminella gäng anlitas för att hota fackligt aktiva textilarbetare

San Salvador, 150326 (IPS) – Företag i El Salvador som tillverkar kläder för internationella märken anlitar medlemmar av kriminella gäng för att hota textilarbetare som organiserar sig fackligt. Detta enligt uppgifter som IPS har tagit del av.

De svåraste förhållandena för arbetare och fackligt aktiva råder inom exportzonerna i El Salvador. I de så kallade maquilas-fabrikerna råder ofta usla förhållanden med låga löner, långa arbetsdagar, dålig arbetsmiljö och liten anställningstrygghet. Textilarbetare i fabrikerna uppger att hoten har ökat sedan 2012 i takt med det ökade våldet i landet.

-De ringde mig och sade att jag skulle gå ur facket och sluta vara en bråkmakare, säger en person som arbetar för företaget LD El Salvador i frihandelszonen San Marco i södra delen av huvudstaden.

Hon har arbetat som sömmerska sedan 2004 och tillhör textilfacket Sindicato de la Industria Textil Salvadoreña. Omkring 780 personer arbetar för det koreanska företaget LD El Salvador som tillverkar kläder för Nautica och Walmart.

-De sade att de var gängmedlemmar och att om jag inte lämnade facket skulle min kropp hängas i ett träd utanför företaget, berättar kvinnan som vill vara anonym.

Hon uppger att chefer för företaget anlitat gängmedlemmar för att se till att hot riktas mot arbetare som tillhör fackförbundet.

Sömmerskan förklarar att hoten har lett till att 95 textilarbetare lämnat facket i rädsla för att falla offer för de centralamerikanska gängen, maras, som ligger bakom många av morden i landet.

El Salvador som har en befolkning på 6,3 miljoner har länge betraktats som ett av de mest våldsamma länderna i världen. Enligt uppgifter från 2014 begicks det 63 mord per 100 000 invånare i landet. Globalt sett ligger mordfrekvensen på 6,3 per 100 000 invånare.

-De kunde ringa mig och säga att om jag inte lämnade facket skulle min kropp läggas i en svart säck. Det gjorde mig riktigt rädd, säger en annan textilarbetare som fortfarande är medlem i fackförbundet.

Fabrikerna etablerades i frihandelszoner på 1990-talet i El Salvador. Textilfabriker finns i alla 17 frihandelszoner i landet. Företag drar nytta av tullfri import av material och utrustning, låga löner, skattelättnader och flexibla arbetslagar i zonerna där tillverkningen sker. Kläder tillverkas för märken som Nike, Puma och Adidas.

Enligt siffror från 2014 arbetar över 74 000 personer inom industrin och de flesta är kvinnor. Omkring 12 procent av alla arbeten inom den privata sektorn finns inom textilindustrin. Exporten beräknas motsvara hälften av El Salvadors exportintäkter.

-En av de rättigheter som kränks i stor omfattning är rätten att organisera sig. Nu använder de dödshot i försök att upplösa fackföreningar, säger Reynaldo Ortiz vid fackförbundet Federación Sindical de El Salvador.

Fackligt aktiva vid fabriken Nemtex i västra San Salvador uppger att en ledare för textilarbetarnasförbund Sindicato de Trabajadores y Trabajadoras, Sastres, Costureras y Similares, Sitrasacosi, dödshotats av gängmedlemmar som sökt upp ledaren i bostaden.

Carmen Urquilla från en facklig organisation för kvinnor, Concertación por un Empleo Digno para las Mujeres, uppger att kvinnor arbetar upp till 12 timmar om dagen i maquilas-fabrikerna, att de inte får betalt för övertid och att minimilönen ligger på motsvarande 1 800 kronor i månaden.

En textilarbetare som IPS talat med berättar att hon syr 1 100 par skjortärmar under en arbetsdag på 10 timmar.

-Det är ett verkligt ansträngande arbete, säger hon.

I januari publicerade människorättsorganisationen Worker Rights Consortium och Center for Global Workers’ Rights vid det amerikanska universitetet Penn State en rapport om den oheliga alliansen mellan arbetsgivare inom El Salvadors textilindustri, korrupta fackförbund, fackförbund som arbetsgivarna själva har skapat – och gängmedlemmar. I rapporten beskrevs olika fall där fackligt aktiva hotats av gängmedlemmar. Bland annat beskrivs att fackliga ledare pekats ut för gängmedlemmar vid fabriken för det taiwanesiska företaget F & D i frihandelszonen San Marco i januari 2013.

En av textilarbetarna vid företaget LD El Salvador säger att gängens inblandning är uppenbar. Vid ett möte i november 2013 när fackliga frågor skulle diskuteras dök företagsledarna upp tillsammans med gängmedlemmar. I januari 2014 dödades en arbetare som deltagit i mötet, Juan Carlos Sánchez, och omständigheterna är oklara, uppger textilarbetaren.

IPS har sökt företrädare för företagen F & D och LD samt personer på arbetsdepartementet men ingen har varit beredd att ställa upp på en intervju.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Edgardo Ayala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *