Avskogningen i Afrika möts med bambuodlingar

Harare, 150302 (IPS) – Afrikas skogar minskar snabbt i storlek i takt med att kontinenten industrialiseras och företag tar över marker som tidigare var allmänna. Nu pågår en satsning där odlingar av bambu ska ersätta skövlade skogar. Men metoden möter kritik.

Enligt nyhetssajten Environmental News Network skövlas årligen Afrikas skogar i en omfattning som motsvarar ungefär hela Schweiz yta. FN:s miljöprogram Unep har slagit fast att det försvinner närmare fyra miljoner hektar skogar på kontinenten varje år – en avskogning som är dubbelt så snabb som det globala genomsnittet.

Den snabba utvecklingen har lett fram till en marknad där vissa företag nu väljer att satsa på snabbväxande bambu. Det multinationella företaget EcoPlanet Bamboo har expanderat i Afrika och vill föra fram bambu som ett alternativ till den timmerindustri som för närvarande främst satsar på att fälla träd i naturskogar. Företaget bedriver för närvarande verksamhet i Sydafrika, Ghana och i Nicaragua.

EcoPlanet Bamboo menar att en kommersiell satsning på bambu kan vara ett värdefullt bidrag i satsningen på att motverka de negativa effekter som avskogningen haft på stora delar av kontinenten.

-Om den odlas på rätt sätt och på platser som inte kan användas för annat så kan bambu medverka till att återskapa utarmade ekosystem. Den kan även minska jakten på de naturskogar som finns kvar, säger EcoPlanet Bamboos vd Troy Wiseman, till IPS.

Den åsikten delas av vissa afrikanska miljövänner. En av dem är Happison Chikova från Zimbabwe, som studerat miljövetenskap vid Midlands State University.

-Bambu kan bidra i kampen mot klimatförändringarna genom att absorbera utsläpp av koldioxid, men kan även användas som ved, vilket kan minska trädfällningen. Happison Chikova menar att bambu även kan användas till att bygga enklare bostäder, vilket även det skulle kunna minska fällningen av vanligt timmer.

Andra aktivister menar dock att satsningarna på bambu även kan få negativa konsekvenser.

-Tanken på bambuplantager är bra. Men fattiga afrikaner kan lockas till dessa satsningar i syfte att tjäna pengar, och därigenom överge sina odlingar av livsmedel – vilket innebär en risk för matbrist, säger den zimbabwiske människorättsaktivisten Terry Mutsvanga till IPS.

Terry Mutsvanga menar att det finns en risk för att små familjejordbruk ersätts av bambuodlingar som drivs av utländska bolag som främst är intresserade av export. Det är en oro som delas av den välkände miljöaktivisten Nnimmo Bassey, som är chef för tankesmedjan Health of Mother Earth Foundation i Nigeria.

-Ingen kan på allvar mena att bambu skulle kunna fungera som ett botemedel mot avskogning. Om vi är överens om att skogar är platser med en rik biologisk mångfald så står det klart att plantager inte är samma sak, säger Nnimmo Bassey, som år 2010 mottog Right Livelihood-priset, det så kallade alternativa Nobelpriset.

Redan nu odlar dock många afrikanska småbönder bambu för olika ändamål. I den zimbabwiska staden Chipinge har exempelvis en lokal kvinnogrupp fått stöd av Internationella fonden för jordbruksutveckling, Ifad, för att odla bambu.

FN-organet Ifad menar att det finns många användningsmöjligheter med bambu och har beskrivit materialet som “den fattiges timmer”. Ifad har även påpekat att bambu kan användas till att tillverka allt ifrån båtar och köksredskap till skor.

EcoPlanet Bamboo har inlett en satsning i Ghana där bambu ska odlas på drygt två tusen hektar mark, medan man i Sydafrika är på väg att skapa en bambuodling på marker där det tidigare odlades ananas.

Enligt företaget är det inte aktuellt att använda sig av marker som istället skulle kunna användas för att odla mat.

-Vi förvandlar utarmade jordar till frodiga ekosystem med årliga skördar, säger Troy Wiseman, till IPS.

Nnimmo Bassey är dock inte imponerad av dessa argument.

-Plantager ägs inte av de svagaste i samhället. De ägs av företag eller rika personer som har starka ekonomiska, och ibland även politiska, kontakter. Detta kan innebära att sårbara bönder tvingas flytta och bli av med sin försörjning, varnar han.

Jeffrey Moyo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *