Korruption hindrar utveckling i Papua Nya Guinea

Sydney, 150226 (IPS) – Korruption är det enskilt största hindret för socioekonomisk utveckling i världen. Trots mineralfyndigheter och en ökad tillväxt är Papua Nya Guinea ett land som rankas på plats 157 av 187 länder av FN:s utvecklingsprogram UNDP när det gäller nivån för mänsklig utveckling.

Mineralfyndigheter gjorde att Papua Nya Guineas BNP-tillväxt ökade med åtta procent 2012. Samtidigt påpekar Transparency International i Papua Nya Guinea att allmänna medel försvinner utomlands via banker till följd av korruption.

Politiker i Papua Nya Guinea har bland annat köpt lyxbostäder i Cairns i Australien till ett värde av 75 miljoner kronor.

-Korrupta individer sätter stopp för utveckling. Poliser, lärare och vårdpersonal bor och arbetar under eländiga förhållanden. Detta medan regeringen tilldelar kontrakt till företag som inte ens är berättigade att lägga anbud, och vars anbud kan vara 40 procent högre än andra, säger Lawrence Stephens, ordförande för Transparency International i huvudstaden Port Moresby i Papua Nya Guinea.

Transparency Internationals korruptionsindex går från 0 till 100 där 100 betyder minst korrupt. Papua Nya Guinea har 25 poäng på skalan. Genomsnittet i världen är 43.

Den antikorruptionsgrupp som tillsattes av regeringen i Papua Nya Guinea 2011 beskriver skyddslingssystem och brist på öppenhet och insyn som lett till att hälften av utvecklingsbudgeten på motsvarande 23 miljarder kronor förskingrats mellan 2009 och 2011. Förskingring av allmänna medel har skett i departement ansvariga för nationell planering, hälsa, olja och energi, finans- och justitiefrågor. Mäktiga privata intressen har utövat otillbörligt inflytande över tjänstemän och upphandlingsprocesser. Pengar har gått till kriminella vid godkännande av projekt, så kallade “vita elefanter” – storslagna satsningar som sedan övergetts. Det uppger Sam Koim från antikorruptionsgruppen.

Sam Koim säger till IPS att 302 fall av korruption i Papua Nya Guinea är under utredning motsvarande en summa på 16 miljarder kronor, och 91 fall har lett till åtal. Hittills har 28 tjänstemän tvingats lämna sina uppdrag, tillfälligt eller permanent. Två parlamentsledamöter och två högt uppsatta tjänstemän har dömts till fängelse.

Motsvarande 25 miljoner kronor har kunnat återbördas, men totalt skulle det kunna handla om en summa på 1,5 miljarder kronor. Utredning av skatteflykt har lett till att 70 miljoner kronor har kunnat returneras.

Det finns luckor i reglering av banksektorn. Bankerna är inte skyldiga att kontrollera stora transaktioner. Men några framsteg har skett enligt antikorruptionsgruppen. Ett antal banker i Papua Nya Guinea har stängt konton för högriskkunder och nekat transaktioner.

Globalt sett beräknas att utvecklingsländerna förlorar en biljon dollar om året till följd av korruption. Enligt FN:s utvecklingsprogram UNDP är det tio gånger mer än utvecklingsbiståndet.

Korruptionen har allvarliga konsekvenser för Papua Nya Guinea där 40 procent av landets befolkning på sju miljoner lever under fattigdomsgränsen. Mödradödligheten är hög och endast 63 procent av befolkningen är läskunnig medan endast 19 procent har tillgång till sanitära anläggningar.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Catherine Wilson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *