Asbest fortsätter orsaka dödsfall i många länder

Malaga, 150220 (IPS) – Över 100 000 människor dör varje år i arbetsrelaterade sjukdomar som orsakats av materialet asbest, enligt WHO. Asbest är förbjudet inom EU och i flera andra länder, men kommer att fortsätta skörda offer även i framtiden.

I Spanien förbjöds asbest år 2002, men innan dess användes ofta materialet inom byggindustrin, men även vid skeppsbyggen och inom bland annat stål-, bil- och järnvägsindustrin. De som arbetade inom dessa sektorer löpte risk att drabbas av asbestrelaterade sjukdomar som lungcancer, asbestos och mesoteliom, som är en mycket allvarlig tumörform. Det kan dröja upp till 40 år innan sjukdomarna utvecklas, och asbesten fortsätter därför att skörda offer. En av dem som drabbats är Francisco Padilla, 52.

-Jag brukade få asbest i munnen, spotta ut det och fortsätta att jobba, säger han till IPS medan han sitter på en soffa i sitt hem i Malaga i södra Spanien.

Francisco Padilla berättar att han alltid levt ett hälsosamt liv och aldrig har varit rökare. Men han var ständigt utsatt för asbest under sitt arbetsliv, och har drabbats av en cancer som lett till att hans ena lunga nu blivit bortopererad. Han fortsatte sitt arbete fram till i maj förra året, då läkarna konstaterade att han drabbats av mesoteliom.

Francisco Puche är medlem i Málaga Amianto Cero, en organisation som bedriver informationskampanjer om asbest.

-Tusentals människor har dött och många är på väg att dö nu och i framtiden på grund av asbest. Det handlar om en nedtystad sjukdom vars konsekvenser till stora delar har dolts, säger han till IPS.

Francisco Puche menar att Europas myndigheter borde lägga större resurser på en säker sanering av den asbest som finns kvar på olika platser, trots att materialet numera är förbjudet.

I Sverige totalförbjöds asbest 1982. Men enligt Arbetsmiljöverket finns materialet fortfarande kvar framförallt i äldre byggnader där det utgör en risk för de som arbetar i byggbranschen. Drygt hundra människor om året dör i Sverige i asbetsrelaterade sjukdomar, enligt Arbetsmiljöverket.

Trots att faran med asbest är klart belagd är materialet bara förbjudet i 55 länder i världen, däribland inom alla EU-länder. Asbest är ett samlingsnamn på en rad mineraler som förekommer i naturen, och mer än två miljoner ton asbest bryts fortfarande varje år i världen, enligt organisationen International Ban Asbestos Secretariat. Främst sker brytningen i Kina, Ryssland, Indien, Brasilien och Kazakstan.

Världshälsoorganisationen, WHO, beräknar att 107 000 människor om året världen över dör på grund av asbest på arbetsplatserna. WHO bedömer att 125 miljoner människor utsätts för asbest på sina arbeten, och menar att ytterligare tusentals människor dör på grund av att de kommit i kontakt med asbest i sina hem.

Men även i länder där asbest numera är förbjudet drabbas många inom byggbranschen fortfarande av dess skadeverkningar – eftersom materialet under flera decennier användes i tusentals produkter.

Inés Benítez

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *