Afrikanska cancerpatienter lämnas utan vård

Harare, 150219 (IPS) – Antalet fall av cancersjukdomar ökar och särskilt drabbade är världens fattigare länder där det råder stor brist på behandlingar, specialister och möjligheter att ställa diagnoser.

I skuggan av ebola, malaria och tuberkulos ökar antalet dödsfall till följd av cancer på den afrikanska kontinenten.

Ökningen av cancersjukdomar oroar globala hälsoorganisationer som varnar för att brist på sjukvårdspersonal, utbildning, resurser och pengar betyder att människor inte kommer att få den hjälp de behöver.

År 2020 beräknas 16 miljoner människor avlida i cancer världen över, varav 70 procent i utvecklingsländer, enligt Världshälsoorganisationen, WHO.

-Afrika står inför ett vägskäl med ett stigande antal fall av cancer. Fler dör i cancer än i hiv/aids och situationen förvärras vid en tidpunkt när det råder stor brist på specialister på kontinenten, säger Menzisi Thabane, onkolog i Östra Kapprovinsen i Sydafrika.

Han säger att afrikanska ledare inte har insett att cancersjukdomar måste få högsta prioritet, trots att miljontals människor dör till följd av sjukdomen.

De flesta av de över 2 000 språken i Afrika har inget ord för cancer. En vanlig uppfattning är också att cancer är en sjukdom i den rika världen.

Även om många cancerformer är kopplade till ohälsosamma kostvanor, rökning och brist på motion orsakas ett stort antal – särskilt i Afrika – av infektioner såsom hepatit B och C som kan orsaka levercancer och hpv-viruset som orsakar livmoderhalscancer.

Tre vaccinationer mot hpv kostar motsvarande 2 900 kronor i de flesta länder i Afrika söder om Sahara. Strålning kostar omkring 30 000 kronor per tillfälle i Zimbabwe.

Enligt en studie som publicerades år 2011 hade antalet fall av livmoderhalscancer minskat kraftigt i rika länder, men ökat i länder i Afrika och andra fattiga regioner sedan 1980. Över tre fjärdedelar av de nya fallen fanns i utvecklingsregioner och 22 procent av fallen i Afrika söder om Sahara.

Enligt Zimbabwes hälsodepartement har Zimbabwe endast fyra onkologer för landets över 7 000 cancerpatienter.

-Bristen på cancerläkare är ett stort hinder för behandling och vård av patienter med cancer, säger Prosper Chonzi, chef för hälso- och sjukvården i Zimbabwes huvudstad Harare.

Även i Västafrika är bristen på specialister stor.

Förra året rapporterade den nigerianska tidningen Vanguard att det fanns 60 onkologer på 300 miljoner människor i Västafrika och färre än 20 onkologer på 160 miljoner människor i Nigeria. I Ghana rapporterades det finnas sju onkologer på 24 miljoner människor och i Burkina Faso två samt i Elfenbenskusten endast en. Sierra Leone har en befolkning på mer än 6 miljoner människor men saknar helt cancerläkare.

I Kenya avlider över 18 000 människor i cancer årligen och i 60 procent av fallen är det människor som dör under de mest produktiva åren av sina liv. Män drabbas oftast av prostatacancer eller matstrupscancer medan kvinnorna oftast drabbas av bröstcancer eller livmoderhalscancer.

-Mycket få människor, inklusive regeringen, betraktar cancer som ett verkligt hot, säger Agnes Matutu från lobbygruppen Zimbabwe Cancer Alliance.

I Zambia anklagas regeringen för att inte prioritera kampen mot sjukdomen.

-Mängder av människor dör i cancer i Zambia medan regeringen är upptagen med att bekämpa hiv/aids, säger Kitana Phiri, som drabbades av livmoderhalscancer men som överlevde och som nu arbetar med att sprida information om sjukdomen i den zambiska huvudstaden Lusaka.

Ocean Road Cancer Institute i Tanzania, som är den enda platsen i landet för cancerbehandling, uppgav i januari 2014 att det fanns hundra patienter drabbade av cancer per 100 000 invånare av landets befolkning på 45 miljoner.

I Namibia har det rapporterats allt fler cancerfall efter arbete i urangruvor. I en studie uppger forskare vid Earthlife Namibia och forsknings- och utbildningsinstitutet Larri att arbetare vid Rio Tintos stora gruva i Namibia inte vet om de utsatts för strålning eller inte, eller hur det påverkat deras hälsa.

Ellen Awuah-Darko grundade en organisation mot bröstcancer i Ghanas huvudstad Accra efter att själv ha drabbats av bröstcancer. Hon fick betala tiotusentals dollar för sin behandling i USA.

I en intervju med nyhetsbyrån Reuters säger hon att hon hade tur som hade råd med behandlingen. Hon hade ärvt pengar från sin man. Nu erbjuder hon tillsammans med vårdpersonal enkla bröstundersökningar och visar kvinnor hur de kan göra egna kontroller.

-Tidig upptäckt av cancer kan rädda liv. Jag vill att alla ska veta det. Det är inget som folk ska skämmas över eller bli generade över, säger hon.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Jeffrey Moyo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *