Zimbabwes antigaylag hinder i kampen mot hiv

Harare, 141222 (IPS) – För att kunna infria millenniemålen ska Zimbabwe genomföra satsningar för att minska spridningen av hiv. Men enligt företrädare för landets hbtq-organisationer har inga insatser gjorts för att hindra sjukdomsspridningen bland homosexuella.

Samkönat sex är förbjudet i Zimbabwe, vilket dessutom bidrar till att många homosexuella drar sig för att uppsöka sjukvården, av rädsla för att bli stigmatiserade.

-Det finns inga nationella program mot hiv och aids som är inriktade på sexuella minoriteter eller informationssatsningar som vänder sig till hbtq-personer, säger Samuel Matsikure, vid organisationen Gays and Lesbians of Zimbabwe, Galz, till IPS.

Galz är en frivilliorganisation som i 24 års tid har kämpat för de sexuella minoriteternas rättigheter. Men trots den långa kampen har homosexualitet förblivit förbjudet i landet. Många aktivister menar att det nu är hög tid att lagarna förändras.

-Oavsett vad den zimbabwiska regeringen tycker om saken så måste man inse att homosexuella existerar och därmed skapa program mot hiv och aids som är inriktade på dessa grupper, på samma sätt som man gör för alla andra samhällsgrupper, säger medborgaraktivisten Trust Mhindo till IPS.

Benjamin Mazhindu, ordförande för Zimbabwes nätverk för personer som lever med hiv, ZNPP+, menar att lagarna måste förändras.

-Homosexuella måste få sitt erkännande, annars kommer kampen mot hiv och aids bland hbtq-personer aldrig att bli framgångsrik, säger Benjamin Mazhindu till IPS.

Hillary Tembo, 23, är hivpositiv och homosexuell. Han känner inte något förtroende för vården.

-Jag är hivpositiv och lider av anala infektioner, men jag vågar inte visa det för vårdpersonalen eftersom jag befarar att jag kommer att bli stigmatiserad på grund av min sexualitet, säger han till IPS.

Zimbabwes sjukvårdsminister David Parirenyatwa förnekar dock att homosexuella diskrimineras inom vården.

-På hälsocentralerna frågar ingen om en patients sexuella läggning, säger han till IPS.

Enligt David Parirenyatwa finns det inga uppgifter om att hbtq-personer skulle ha förnekats bromsmediciner på grund av deras sexualitet. Han menar dock att det behövs insatser för att fler homosexuella ska uppsöka vården, samt nya informationssatsningar mot den målgruppen.

Så länge landets lagar förbjuder homosexualitet kommer det dock att vara svårt för myndigheterna att genomföra sådana satsningar, påpekar en regeringstjänstman som inte vill bli citerad med sitt namn.

Enligt ZImbabwes nationella aidsråd, NAC, är runt 15 procent av landets 13 miljoner invånare hivpositiva.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Jeffrey Moyo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *