Amerikansk stad prisas för kampen mot kvinnomisshandel

Genève, 141027 (IPS) – Staden Duluth i USA har i kampen mot kvinnomisshandel lyckats skapa en modell som även påverkat lagstiftningen utanför landets gränser. Det menar rådet World Future Council, WFC, som också lyfter fram nya lagar i Bolivia som ett gott exempel.

World Future Council är ett råd som uppmärksammar skillnaderna mellan länders lagstiftningar och vetenskapliga rön, i syfte att driva på en bättre utveckling. Varje år delar WFC ut en utmärkelse till ett land eller en stad som driver utvecklingen framåt, och i år prisas staden Duluth i Minnesota, som enligt WFC skapat ett program mot våld i hemmet där samhällets ansvar betonas.

-Duluth-modellen innebär att i samband med våld i hemmet lyfts ansvaret från offret till att bli systemets ansvar, säger svensken Jacob von Uexkull, som varit med och grundat WFC.

Denna modell har även påverkat lagstiftning och åtgärder i andra länder, där tonvikten i kampen mot våld i hemmet i högre grad har blivit en fråga för hela samhället.

År 2012 införde Bolivia en lag mot kvinnovåld som även förbjuder politiska trakasserier mot kvinnor. WFC menar att denna lag är viktig eftersom kvinnor som engagerar sig politiskt i många länder utsätts för olika former av våld, “från sexistiska beskrivningar i medierna till hot och mord”. Jacob von Uexkull menar att den bolivianska lagen är “visionär”, och att den kan bidra till att minska både de politiska trakasserier och det våld som kvinnor utsätts för – och anser att fler länder borde ta efter denna lag.

Den bolivianska lagen infördes av president Evo Morales regering efter mordet på den kvinnliga politikern Juana Quispe. Hon mördades efter att ha anmält andra lokalpolitiker och borgmästaren i den stad där hon verkade för övergrepp. Lagen innebär att politiska trakasserier och våld mot kvinnor betraktas som allvarliga brott, som kan leda till åtta års fängelse.

Phumzile Mlambo-Ngcuka, generalsekreterare för FN-organet UN Women, menar att världens regeringar måste införa “omfattande lagar” där våldet mot kvinnor ses i ljuset av de ojämlika förhållanden som råder mellan män och kvinnor.

Enligt Martin Chungong, som är generalsekreterare för samarbetsorganet Inter-Parliamentary Union, är det avgörande i kampen för jämställdhet och mot kvinnovåld att frågorna är viktiga för både män och kvinnor.

-Våld mot kvinnor är ett brott mot de mänskliga rättigheterna, men också en social fråga och ett folkhälsoproblem som hindrar utvecklingen och har stora ekonomiska kostnader för offer, familjer och hela samhällen, säger Martin Chungong.

Jacob von Uexkull understryker att det våld som miljontals kvinnor utsätts för av nära anhöriga har enorma kostnader – i ekonomiska termer beräknas detta våld kosta närmare fem procent av världens samlande bruttonationalprodukt.

Ravi Kanth Devarakonda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *