USA ökar insatserna mot IS

Washington, 141021 (IPS) – På söndagen släppte USA via flyg ner vapen och andra förnödenheter till de kurdiska styrkor som kämpar mot Islamiska staten, IS, i den belägrade gränsstaden Kobani. Insatsen innebär en stegring i de amerikanska insatserna mot terrornätverket.

Bland de vapen som levererades till de kurdiska styrkorna ingick bland annat pansarvärnspjäser, ammunition och andra förnödenheter. Men experter i Washington menar att insatsen också tvingat fram en stor förändring i den turkiska hållningen gentemot striderna.

Fram till nu har regeringen i Ankara vägrat öppna gränserna för vapenleveranser till de kurdiska styrkor som Turkiet menar har kopplingar till den i landet terrorstämplade organisationen PKK.

På måndagen bekräftade Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu att kurdiska peshmergasoldater från Irak kommer att tillåtas att via den turkiska gränsen ansluta sig till styrkorna i Kobani i norra Syrien.

-Jag tror att Turkiet nu utövar skademinimering. Alla vill rädda Kobani, men turkarna omöjliggjorde detta. Nu vill de visa att de också är beredda att agera, säger Turkietkännaren Henri Barkey vid Lehigh University i Pennsylvania till IPS.

Trots att IS haft fortsatta och oroande framgångar i grannlandet Irak så är det striderna i Kobani som blivit mest uppmärksammade sedan USA för två månader sedan inledde sina flygangrepp mot IS. Ett skäl till detta är att striderna i Kobani kan följas av journalister från bergen på den turkiska sidan av gränsen.

Även om president Barack Obamas administration upprepat att Kobanis öde inte är en avgörande fråga i kampen mot IS så har de amerikanska mediernas bevakning av striderna blivit en viktig symbol för USA:s insatser mot terrornätverket.

USA:s flygangrepp mot IS styrkor runt staden har under de senaste två veckorna stadigt intensifierats, trots att det Nato-allierade Turkiet tydligt motsatt sig all utländsk intervention till stöd för de kurdiska styrkorna.

-Den turkiska regeringen betraktar inte IS som deras största problem, sa USA:s tidigare Turkietambassadör Eric Edelman nyligen vid ett seminarium i Washington.

Eric Edelman påpekade att högt uppsatta turkiska politiker nyligen beskrivit PKK, som ligger i fredsförhandlingar med president Recep Tayyip Erdogans regering, som ett större hot.

-De har förhandlingarna med PKK i fokus när de betraktar Kobani och vill se ett försvagat PKK, sa Eric Edelman.

Den strategin kan dock ha slagit tillbaka i takt med att det kommit allt fler kurdiska uppmaningar om behovet av hjälp, och vädjanden om att åtminstone tillåta kurdiska soldater att ta sig över till staden för att bidra i kampen mot IS.

Ett stort antal kurder, en befolkningsgrupp som utgör ungefär 20 procent av Turkiets befolkning, har samlats i demonstrationer över hela landet. Fler än 30 personer har dödats i olika upplopp innan strikta utegångsförbud nyligen infördes.

PKK har dessutom hotat med att dra sig tillbaka från fredsförhandlingarna, vilket skulle vara ett stort bakslag för president Recep Tayyip Erdogan.

Men även USA och andra Natoländer har i allt högre utsträckning utövat påtryckningar för att förmå Turkiet att ändra sin politik.

President Erdogan har dock meddelat att man bara är beredda att samarbeta kring Kobani, och, vilket är av större strategisk vikt – tillåta USA att använda flygbasen Incirlik för luftangrepp, om USA är berett att uppfylla vissa villkor när det gäller landets politik gentemot Syrien.

Bland dessa krav finns införandet av flygförbudszoner längs den turkiska gränsen, som kan fungera som fristäder för rebeller som bekämpar den syriska regimen, samt att även president Bashar al-Assads militära infrastruktur attackeras, vid sidan av IS. Detta är dock krav som Vita huset avvisat.

Jim Lobe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *