IS genomför etnisk rensning i Irak enligt Amnesty

Washington, 140903 (IPS) – Medan Barack Obamas administration överväger ytterligare militära insatser mot Islamiska staten, IS, slår nu Amnesty International fast att extremistgruppen genomför en etnisk rensning i Irak.

I en ny rapport menar Amnesty att det krävs en “snabb och robust” respons för att skydda de etniska mionoriteter som lever i IS-kontrollerade områden. Amnestys rapport bygger på fältstudier och intervjuer med vittnen till massavrättningar och kidnappningar.

Enligt rapporten har IS “genomfört etnisk rensning i en historisk skala i norra Irak”, riktad mot icke-araber och icke-sunniter. Detta har lett till att fler än 830 000 människor har tvingats på flykt från de områden IS intagit sedan den 10 juni i år, enligt rapporten.

Även Human Rights Watch riktar i en ny rapport hårda anklagelser mot jihadistgruppen, och enligt människorättsorganisationen avrättade IS mellan 560 och 770 män, varav de flesta tillhörde den irakiska armén, efter att man intagit staden Tikrit den 11 juni. Enligt IS själva avrättades 1 700 shiitiska armésoldater.

På måndagen beslutade FN:s människorättsråd att man ska skicka en grupp till Irak för att utreda om IS gjort sig skyldiga till krigsbrott.

-De rapporter vi fått talar om inhumana handlingar i en ofattbar omfattning, sade FN:s biträdande människorättskommissarie Flavia Pansieri.

Samtidigt publicerade IS en ny video som sägs visa hur den amerikanska reportern Steven Sotloff får halsen avskuren. Sotloff, som bevakade inbördeskriget i Syrien för bland annat Time magazine och Christian Science Monitor, kidnappades i Syrien i augusti förra året. Den otäcka videofilmen publicerades två veckor efter att en annan video visat hur den amerikanska reportern James Foley mördades av IS, och efter att Sotloffs mamma i en känslomässig film vädjat till IS att inte ta hennes son liv.

Den nya filminspelningen kommer med säkerhet att ytterligare öka påtryckningarna på Barack Obamas administration att även börja attackera IS inne i Syrien, samt att utöka angreppen i Irak.

I slutet av den film som visade mordet på James Foley visades Steven Sotloff upp, med varningen att han stod på tur om inte USA upphörde med sina bombningar av IS fästen i Irak. Istället har dock USA sedan dess genomfört dussintals luftangrepp samordnade med irakiska armén, shiitiska milisgrupper och kurdiska peshmerga-styrkor.

Vita huset har i ett uttalande meddelat att äktheten i den senaste videofilmen just nu undersöks.

President Obama, som på tisdagen resten till Wales för att delta i ett Nato-toppmöte, förväntas nu uppmana de andra medlemmarna av militäralliansen att gemensamt utöka de diplomatiska, ekonomiska och militära insatserna mot IS. USA vill bland annat att övriga länder ska följa den amerikanska och brittiska linjen att inte betala lösensummor för att få medborgare som tillfångatagits av IS frigivna – något som enligt rapporter blivit en mycket inkomstbringande verksamhet för gruppen.

Utrikesminister John Kerry och försvarsminister Chuck Hagel ska enligt planerna dessutom träffa viktiga allierade i Mellanöstern, där de bland annat kommer att försöka övertyga dessa länder att slå till hårdare mot individer som genom donationer eller på andra sätt stöder IS.

Både inom Obama-administrationen och bland politiker överlag råder det delade meningar om med vilken militär kraft USA bör slå till mot IS. Många republikaner menar dock att Obama vid sidan av attacker i Irak även bör beordra luftangrepp mot IS inne i Syrien, och till och med sätta in markstyrkor. Samtidigt oroar sig många demokrater för att detta skulle leda till att USA fastnar i ytterligare en konflikt i Mellanöstern.

Vissa tunga demokratiska politiker har dock intagit en allt hårdare attityd, en trend som förväntas stärkas efter att filmen med det förmodade mordet på Sotloff publicerats.

-Vi måste ge oss efter IS omgående eftersom USA är det enda landet som kan sätta samman en koalition som kan stoppa denna grupp vars mål är barbarisk grymhet, sade den demokratiske senatorn Bill Nelson från Florida på tisdagen.

Jim Lobe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *