El Salvador: Krav på att privatiserat pensionssystem rivs upp

San Salvador, 140902 (IPS) – När pensionssystemet i El Salvador privatiserades för 16 år sedan utlovades att fler skulle bli berättigade till pension, och att utbetalningarna skulle höjas. Så blev det dock inte – och nu ökar kraven på att systemet rivs upp.

Det pensionssystem som infördes 1998 har visat sig vara dåligt anpassat till de anställningsförhållanden som råder i El Salvador som har drygt sex miljoner invånare.

20-årige Kevin Alexis Cuéllar är en av 2,7 miljoner salvadoraner som är inskrivna i landets privata pensionssystem – men liksom många andra kan han inte förvänta sig att få ut några pengar när arbetslivet är över. Cuéllar driver eget företag och saknar fast anställning och han gör inga inbetalningar till sitt privata pensionskonto. Det skulle inte vara lätt för honom att hitta en riktig anställning på en arbetsmarknad som domineras av informella arbeten.

Enligt en rapport från internationella arbetsorganisationen ILO som kom förra året har hela 65,7 procent av den aktiva arbetsstyrkan i El Salvador informella anställningar. Och det görs inga insatser för att minska den andelen.

Trots att han fortfarande är så ung så oroar sig Cuéllar över situationen.

-Det kommer att komma en tid då jag inte längre kan arbeta på grund av ålder eller sviktande hälsa, och då kommer jag att få klara mig utan pension, säger han till IPS.

Det är en oro som delas av mängder av andra som helt saknar ett socialt skyddsnät. Av de 2,7 miljoner som är inskrivna i landets pensionssystem så är det bara 653 000 som genom sina arbetsgivare bidrar med inbetalningar till sina konton. Resten har informella arbeten.

Det betyder att endast en av fyra som arbetar gör inbetalningar till sina framtida pensioner.

Privatiseringen av El Salvadors pensionssystem genomfördes av högerpresidenten Armando Calderóns regering samtidigt som en stor privatiseringsvåg svepte över Latinamerika. I det nya systemet skulle anställda och arbetsgivare varje månad betala in motsvarande 13 procent av lönerna till privata pensionskonton. Det nya systemet blev obligatoriskt för alla som var under 36 år gamla, medan alla män som var äldre än 55 år och kvinnor över 50 år förblev inom det gamla offentliga systemet – vilket nu är på väg att fasas ut i takt med att dessa generationer blir allt äldre.

De i åldern mellan 36 och 50 respektive 55 fick själva välja vilket system de ville tillhöra.

-Det var århundradets affärsuppgörelse där pensionerna förändrades för att gynna finansmarknaden, säger Francisco García, vid det fackliga pensionsinstitutet Sitinpep.

Sitinpep vill istället se en återgång till ett statligt kontrollerat pensionssystem, med frivilliga privata alternativ.

Den nuvarande vänsterregeringen under Salvador Sánchez Cerén, som kom till makten i juni, har beskrivit det privatiserade pensionssystemet som misslyckat. Den har dock samtidigt meddelat att det inte finns några planer på att återgå till det gamla statligt kontrollerade systemet.

Tanken med det privatiserade systemet var att pensionsinbetalningarna skulle investeras på den lokala aktiemarknaden, och därmed växa och bidra till att stärka landets ekonomi och därmed skapa fler riktiga anställningar och höjda pensionsutbetalningar. Men så blev det alltså inte.

Manuel Campos är en 56-årig taxichaufför som varken kan förvänta sig att få pension via det offentliga eller privata pensionssystemet. Den dag han blir sjuk eller för gammal för att orka arbeta är hans enda hopp att hans tre barn ska hjälpa honom att klara sig.

-Om jag inte hade det att hoppas på hade jag kanske fått göra samma sak som många andra tvingas göra i dag – tigga på gatorna, säger Manuel Campos medan han väntar på nästa körning på en gata i huvudstaden San Salvador.

I en annan del av staden står 40-åriga Sandra Escobar och lagar mat som hon vid lunchtid ska sälja vid ett litet plåthus vid sidan av en väg.

-Min tanke är att försöka spara pengar, lite i taget, som jag kan använda när jag blivit gammal. Men det är inte lätt, säger Sandra Escobar.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.Edgardo Ayala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *