Immunitet för afrikanska ledare upprör

Nairobi, 140902 (IPS) – Organisationer i Malawi har samlat civilsamhället i många afrikanska länder mot det nyligen antagna förslaget i Afrikanska unionen om att sittande afrikanska ledare ska ges immunitet i Afrikanska domstolen för mänskliga rättigheter.

Samtidigt står Kenyas vicepresident William Ruto, president Uhuru Kenyatta och journalisten Joshua Sang åtalade vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag för brott mot mänskligheten genom att ha stött och finansierat en del av våldet kring valet i landet i december 2007.

Mary Wacu bodde i Rift Valley-provinsen när våldsamma konfrontationer utbröt mellan olika grupper efter valet 2007.

-Min man sköts med en förgiftad pil och mina barn stympades till döds. Allt brändes ned, endast aska blev kvar. Jag undkom med nöd och näppe, säger hon till IPS.

Från sitt enkla hem i slumområdet Kibera i huvudstaden Nairobi följer hon händelserna i Haag. Rättvisan är utom räckhåll för henne liksom många andra som drabbades av våldet, något som är allt för välbekant för många även i andra konfliktdrabbade länder som Sudan och Kongo-Kinshasa.

Enligt människorättsorganisationer dog 1 500 människor i samband med våldet i Kenya medan 3 000 kvinnor utsattes för våldtäkt och 300 000 människor drevs på flykt.

Ett nyligen antaget tilläggsförslag i Afrikanska unionen om immunitet från åtal i Afrikanska domstolen för mänskliga rättigheter för sittande afrikanska ledare och tjänstemän har lett till skarp kritik från civilsamhällets organisationer i Kenya och många andra länder. Tillägget kommer att förhindra åtal av en sittande statschef eller högre tjänsteman som misstänks för att ha begått folkmord, krigsbrott eller brott mot mänskligheten.

Internationella brottmålsdomstolen i Haag har dock rätten att utreda brott afrikanska ledare misstänks ha begått.

Afrikanska domstolen för mänskliga rättigheter inrättades för att säkerställa skyddet av de mänskliga rättigheterna på kontinenten.

-Att ge sittande afrikanska ledare immunitet för allvarliga brott är som att ge ledarna en försäkran om att de står över lagen, säger en representant från Malawi som vill vara anonym och som i förra veckan deltog vid ett möte i Nairobi där syftet var att öka stödet bland Afrikanska unionens medlemsländer för ratificering av tilläggen.

Tjänstemän vid Afrikanska unionen som deltog vid mötet i Nairobi valde att inte ge några kommentarer till IPS.

Organisationer i Malawi har tagit en ledande roll i kampanjer riktade mot regeringar i Afrika med budskapet att immunitet från åtal för sittande afrikanska ledare visar på en stor brist på respekt för de mänskliga rättigheterna.

-Eftersom ett antal afrikanska ledare redan står åtalade för brott vid internationella brottmålsdomstolen i Haag skulle införandet av immunitet ge ledare rätt till övergrepp mot folket. Det kommer också leda till mer djupt rotade diktaturer eftersom många ledare kommer att vara rädda för att bli åtalade när deras mandatperiod löper ut, säger representanten från Malawi.

Representanter för civilsamhället menar att Afrikanska domstolen för mänskliga rättigheter rört sig i rätt riktning fram tills nu.

Edigah Kavulavu, vid den kenyanska sektionen av Internationella Juristkommissionen, säger till IPS att de nya förslagen till största delen handlar om att Afrikanska domstolen för mänskliga rättigheter ska kunna pröva fall som gäller folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten och att det endast är frågan om immunitet för ledare som vållat debatt.

-Det är i strid med de principer som är grunden för de mänskliga rättigheterna, säger han.

-Internationell rättsskipning kräver att de som bär det största ansvaret – statschefer, militära ledare och den högt uppsatta eliten som planerar, finansierar och koordinerar brottsliga handlingar – ställs till svars, säger James Gondi från Kenyans For Peace With Truth and Justice, en koalition av över 30 organisationer i Kenya och Östafrika.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.Miriam Gathigah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *