Kina stärker sitt grepp om Afrika

Nairobi, 140530 (IPS) – Allt fler länder i Afrika vänder blickarna mot öst. Kinesiska investeringar välkomnas på platser där brister i infrastrukturen utgör hinder för handel – samtidigt uppges att bidragen till den lokala ekonomin är minimala.

Janice Gacheri importerar handväskor och skor från Kina som hon säljer via sociala medier och genom att kunder berättar om hennes produkter i Nairobi eller närliggande städer.

-Som deltidsverksamhet är vinsten god. Jag funderar på att gå över till heltid och bredda utbudet av produkter som jag säljer, berättar Gacheri för IPS.

Afrika är den främsta destinationen för kinesiska konsumentprodukter.

David Owiro, vid tankesmedjan Institute of Economic Affairs, IEA, säger att kinesiska priser är konkurrenskraftiga och att produkterna faller kunderna mer i smaken än produkter från väst.

Men kritiker varnar för en betydande obalans i handelsutbytet genom Kinas ökande närvaro i Afrika.

Mellan januari och oktober 2013 uppgick den bilaterala handeln mellan Kina och länderna i Afrika till ett värde av motsvarande över tusen miljarder kronor enligt Kinas handelsdepartement. Handeln väntas uppgå till ett värde av motsvarande 1 300 miljarder kronor i slutet av detta år.

Men David Owiro säger att handelsrelationerna mellan länder i Afrika och EU är mycket mer gynnsamma.

-Vi köper mer från Kina än de köper från oss. EU köper mer från Afrika medan länder i Afrika köper mindre från EU, förklarar han.

African Economic Outlook, som presenterar uppgifter om de afrikanska ekonomierna, visar samtidigt att Afrika står för knappa fem procent av Kinas globala handel och endast tre procent av de utländska direktinvesteringarna.

Nyligen besökte Kinas premiärminister Li Keqiang Afrika. Det var det första besöket sedan han tillträdde 2013. Han deltog i Världsekonomiskt forum om Afrika i Nigerias huvudstad Abuja och besökte Etiopien, Angola och Kenya den 4-11 maj.

Under sitt besök i Kenya undertecknade Li Keqiang och regeringen 15 avtal främst inom bygg- och jordbrukssektorn. Bland dessa ingår ett kontroversiellt järnvägsprojekt där Kina finansierar och bygger en järnväg från hamnstaden i Mombasa via Kenyas huvudstad Nairobi till flera länder i östra Afrika. Projektet första fas beräknas kosta motsvarande 25 miljarder kronor och uppdraget fick en kinesisk koncern utan anbudsförfarande. Enligt villkoren i avtalet kommer 90 procent av finansieringen av projektet från den kinesiska banken Exim, medan Kenya står för 10 procent.

-Projektet är för dyrt och inte ekonomiskt försvarbart. Det har inte klarlagts hur lång tid det kommer att ta för Kenya att betala tillbaka lånet till Kina, säger David Owiro.

Alex Gakuru vid det kenyanska konsumentförbundet ICT Consumers Association of Kenya och medlem i en arbetsgrupp för en regeringskommitté, menar att Kina gör något åt de enorma bristerna i infrastrukturen som utgör hinder för handel mellan länderna i Afrika.

Kenya är bara ett av allt fler länder i Afrika som vänder blickarna mot öst.

David Owiro säger att kinesiska investeringar efterfrågas i länder i Afrika eftersom Kina inte ställer några villkor och att Kinas intresse för Afrika främst handlar om mineraltillgångar.

Angola är rikt på diamanter och landets långvariga relationer med Kina bygger på naturrikedomarna menar David Owiro. I Angolas huvudstad Luanda bor nästan tre miljoner kineser. Nigeria är rikt på olja och i Östafrika har man upptäckt olja och gas.

Förra året upptäcktes fyndigheter av niobium i Kenya beräknade till ett värde av motsvarande över 400 miljarder kronor.

-Det kan väga tungt för Afrika i de bilaterala förbindelserna. Kina är intresserat av dessa mineraler och kommer behöva importera dem från länder i Afrika, säger David Owiro.

Enligt IEA kan energisektorn komma att bidra med 40 procent av Kenyas BNP när naturrikedomarna börjar generera intäkter.

Alex Gakuru vid det kenyanska konsumentförbundet menar att länder i Afrika har mer än ekonomiska möjligheter att tjäna på samarbete med Kina.

-Det är ingen slump att det svårförhandlade fredsavtalet i det oroliga Sydsudan medlades fram under den kinesiska premiärministern Li Keqiangs besök. Kina ser att de tjänar på ett sådant avtal, säger han.

David Owiro menar att det är ett problem att kineserna inte överför någon teknisk kunskap utan att alla projekt uppförs av kineser.

-Först efter starka protester vid byggandet av en motorväg i Nairobi anställdes några kenyaner i byggprojektet, säger han.

Ken Ogwang, byggherre i Nairobi, säger att det finns omkring 2 500 kinesiska bolag som är verksamma i Afrika men han menar att detta inte gynnar kontinenten.

-Studier har visat att kinesiska företag verksamma i Afrika bidrar minimalt till den lokala ekonomin. Man skulle kunna vänta sig att lokalbefolkningen skulle tjäna på att förse byggnadsarbetare med mat och husrum.

David Owiro förklarar att kineserna bygger upp särskilda områden där de har allt vad de behöver, och att den lokala ekonomin därmed går miste om inkomster.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.Miriam Gathigah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *