Regeringen i Burundi anklagas för att beväpna partimedlemmar

Bujumbura, 140528 (IPS) – Risken för att nästa års parlaments- och presidentval i Burundi ska kantas av våld ökar. Detta efter påståenden om att landets regeringsparti ska ha börjat beväpna sin ungdomsorganisation. Samtidigt har en människorättsaktivist gripits efter att ha framfört anklagelsen offentligt.

För ett par veckor sedan greps Pierre Claver Mbonimpa, som är ordförande för människorättsorganisationen APRODH. I slutet av förra veckan avslogs hans begäran om att släppas mot borgen och trots att flera ickestatliga organisationer i det lilla centralafrikanska landet har engagerat sig i fallet har han förblivit gripen.

Pierre Claver Mbonimpa greps efter att han offentligt anklagat regeringspartiet CNDD-FDD för att ha börjat beväpna sin ungdomsorganisation Imbonerakure. Enligt Mbonimpa har medlemmar av Imbonerakure utbildats och fått vapen av högt uppsatta poliser och militärer. Utbildningen ska ha genomförts i grannlandet Kongo.

Enligt oppositionsledaren Léonce Ngendakumana, som företräder alliansen ADC-Ikibiri, syftar beväpningen till att skrämma befolkningen och förmå dem att rösta på det styrande partiet i samband med det kommande valet i landet.

-APRODH:s ordförande greps eftersom han med stort mod avslöjat Imbonerakure-milisens terrorism-liknande beteende, säger Ngendakumana till IPS.

Mbonimpa är officiellt gripen misstänkt för att ha kommit med falska påståenden i syfte att skada relationen mellan Burundi och Kongo. Anklagelser som han själv förnekar.

Flera organisationer, däribland FN-kontoret i huvudstaden Bujumbura, har uppmanat regeringen att genomföra en utredning av gripandet, men hittills utan resultat.

I april avslöjades att FN:s representant i Burundi i en hemlig korrespondens anklagat landets regering för att ha försett sin ungdomsavdelning med både uniformer och vapen. Två högt uppsatta militärer pekades ut som ansvariga.

Anklagelserna tillbakavisades dock med skärpa av regeringen, som påstod att det hela handlade om ett försök från FN-kontoret att så splittring bland det burundiska folket, och FN-kontorets säkerhetschef Paul Debbie utvisades ur landet.

Agathon Rwasa, presidentkandidat och ledare för det största oppositionspartiet i Burundi, FNL, uppmanar det internationella samfundet att bevaka upptakten till det kommande valet i landet. Han säger till IPS att det finns en risk för att situationen i landet utvecklas till en katastrof om regeringspartiet fortsätter att beväpna Imbonerakure.

Fram till 2006 rasade ett 13 år långt inbördeskrig i Burundi som kostade 300 000 människor livet, och den sista väpnade gruppen i landet lade inte ner sina vapen förrän i april 2009.

-Regeringens angrepp mot det civila samhället och oppositionen, mot medierna och alla som försöker rapportera om deras onda handlingar kommer bara att leda till en katastrof, säger Agathon Rwasa till IPS.

Han påpekar att om inte regeringen agerar så finns det en risk för att alla andra partier också börjar utbilda och beväpna sina medlemmar. Agathon Rwasa menar att regeringen nu istället måste inleda en dialog med sina meningsmotståndare för att försäkra sig om att ett fritt val ska kunna hållas under fredliga omständigheter.

Den lokale politiske analytikern Léonidas Ntahimpera menar att det inte finns några logiska skäl till varför regeringspartiet CNDD-FDD skulle beväpna sin ungdomssektion.

-Men istället för att förklara denna misstänksamma satsning väljer regeringen att tysta alla störande röster, säger Léonidas Ntahimpera med anledning av gripandet av Mbonimpa.

Han menar att den nuvarande situationen inte bådar gott inför valet.

-Den spända situationen innebär att det finns ett hot om våldsamheter i samband med valet på samma sätt som skedde i Kenya 2007 och i Elfenbenskusten 2012, säger Ntahimpera.

Bernard Bankukira

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *