USA kritiserar egyptiska dödsdomar

Washington, 140429 (IPS) – Bara fem dagar efter att USA godkänt leveransen av tio Apachehelikoptrar till Egypten fördömde president Barack Obamas administration på måndagen de senaste massdödsdomarna mot medlemmar av Muslimska brödraskapet.

Enligt USA:s utrikesdepartement är måndagens dödsdomar mot 683 påstådda islamister i en egyptisk domstol att betrakta som “orimliga”. Utrikesdepartementet varnade samtidigt i ett uttalande för att domarna riskerar att främja “den instabilitet, extremism och radikalisering som Egyptens interrimsregering säger sig vilja motverka”.

Även människorättsorganisationer protesterar mot de senaste dödsdomarna, och påpekar att de egyptiska domstolarna tycks ha förlorat sin självständighet och istället förvandlats till verktyg åt militären, vars tidigare chef Abd al-Fattah al-Sisi med stor sannolikhet kommer att vinna det presidentval som ska hållas i landet i slutet av maj.

-Egyptens domarkår riskerar att förvandlas till ytterligare en del av myndigheternas repressiva apparat, där man utfärdar dödsdomar och livstidsstraff i en industriell skala, säger Hassiba Hadj Sahraoui, vid Amnesty International i London.

Oberoende amerikanska experter menar samtidigt att USA:s verbala fördömanden inte kommer att tas på allvar av Egypten, så länge dessa inte följs av mer konkreta åtgärder – som att sätta stopp för allt militärt stöd till landet. Av de motsvarande nästan 10 miljarder kronor om året som USA ger i bistånd till Egypten är närmare 8,5 miljarder öronmärkta till militären. I juli förra året drog dock USA delvis in sitt militära stöd till landet efter kuppen mot landets förste demokratiskt valde ledare, den tidigare ledaren för Muslimska brödraskapet, Muhammad Mursi.

-För många egyptier och andra araber, inklusive både liberaler och islamister, är den amerikanska reaktionen endast ord som inte kommer att få någon effekt på Egyptens styrande junta. Denna upplevda icke-handling kommer att stärka juntan i dess blodiga tillslag mot alla former av opposition och dess fortsatta grova människorättsbrott, säger Emile Nakhleh, som tidigare var chef för en analytisk avdelning om politisk islam vid underrättelsetjänsten CIA.

Emile Nakhleh menar att det var fel att godkänna leveransen av de tio Apachehelikoptrarna till Egypten – och anser att alla former av militära samarbeten med Egypten bör stoppas som svar på de människorättsbrott som begås av landets nuvarande ledning.

Måndagens domar kom efter att 529 människor förra månaden dömdes till döden för en attack mot en polisstation i staden Minya förra året, där en polis dödades. Samma domstol meddelade på måndagen att den omvandlade dödsstraffen för 492 av dessa dömda till livstids fängelse, medan dödsdomarna står kvar för återstående 37 personer.

Samtidigt valde domstolen alltså att döma ytterligare 683 personer till döden, inklusive Muslimska brödraskapets högsta ledare, Muhammed Badie.

Båda dessa massrättegångar genomfördes inom loppet av bara några timmar, och många dömdes i sin frånvaro.

-Det enda chockerande med den senaste rättegången var att de gjorde om samma sak igen, trots de skarpa internationella reaktionerna mot domarna förra månaden, säger Egypten-experten Samer Shehata vid University of Oklahoma.

-Detta tyder på en likgiltig inställning inte bara till den egyptiska lagen och rättsprocessen, utan också till den internationella opinionen, säger han till IPS.

Sedan Muhammad Mursi störtades har den militärstöttade regeringen varit tydlig med sin ambition att krossa Muslimska brödraskapet. Säkerhetsstyrkor har genomfört flera massakrer mot demonstranter där fler än ett tusen människor har dödats medan upp emot 23 000 människor gripits, varav många enligt människorättsorganisationer hålls i hemliga fängelser där tortyr regelmässigt förekommer. Muslimska brödraskapet har dessutom klassats som en terroristorganisation.

På måndagen meddelades också att Sjätte april-rörelsen förbjudits i Egypten. Det är en grupp som var med och inledde revolten mot landets förre president Hosni Mubarak. Förbudet kom efter att gruppen anklagats för att ha “vanärat” Egyptens anseende.

Paul Pillar, som tidigare var toppanalytiker vid CIA, menar att USA:s politik gentemot Egypten inte i tillräckligt hög grad tagit i beaktande hur repressiv den nuvarande egyptiska regeringen är.

-Uttalanden om hur bekymrade vi är får liten effekt när de kommer samtidigt som USA delvis har återupptagit det militära stödet till Egypten, säger han till IPS.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.Jim Lobe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *