Kvinnorna förlorare i det indiska valet

New Delhi, 140423 (IPS) – Hälften av det långa parlamentsvalet i Indien är genomfört – men redan nu står det klart att de stora förlorarna är kvinnorna. Detta eftersom landets partier – även de som högröstat kräver kvotering – inte lyckats få fram en enda kvinnlig kandidat för varje grupp av tio män som slåss om de 543 platserna i parlamentets underhus, Lok Sabha.

Drygt 815 miljoner väljare har rätt att delta i det indiska parlamentsvalet som genomförs mellan den 7 april och 12 maj i nio olika omgångar. Enligt organisationen Association for Democratic Reforms utgjorde dock de kvinnliga kandidaterna bara sju procent av de 3 355 kandidater som fanns med i de fem första omgångarna av valet. Och kvinnoaktivister förväntar sig inte att se några drastiska skillnader när hela valet väl har genomförts.

-När vår närvaro i parlamentet inte anses viktig och när beslut om vår framtid fattas utan att vi tillfrågas kan man fråga sig varför vi skulle rösta på ytterligare en grupp politiker som inte anser att kvinnors deltagande är viktigt, säger Ranjana Kumari vid Delhi-baserade Centre for Social Research.

Jyotsna Chatterji vid organisationen Joint Women’s Programme är också mycket besviken över bristen på kvinnliga kandidater.

-Det känns som att vi har förlorat detta val. Kvinnor blir allt mer åsidosatta, säger hon till IPS.

Under förra valet, 2009, deltog enligt landets valmyndighet 556 kvinnliga kandidater av sammanlagt 8 070 som nominerats av 363 politiska partier. Det motsvarar endast 6,9 procent av alla kandidater. Av dessa lyckades 59 kvinnor – 10,9 procent – vinna en plats i parlamentet. Det var den högsta andelen kvinnor som fått en plats i parlamentet sedan 1957.

Indien brukar kallas världens största demokrati, men andelen kvinnor i parlamentets båda kamrar är för närvarande endast 11,4 procent – vilket kan jämföras med ett globalt genomsnitt på 21,8 procent.

År 1996 lades det fram ett lagförslag om att en tredjedel av platserna i parlamentets underhus skulle reserveras för kvinnor. Men sedan dess har förslaget bara blivit liggande, och kvinnoaktivister menar att detta beror på de manliga politikernas patriarkala attityder.

Indiens kvinnor har tagit ett kliv framåt på arbetsmarknaden och i den allmänna debatten, och i allt högre grad börjat rösta i valen. Men de politiska partierna har inte följt med i den utvecklingen.

-Inget kommer att förändras så länge inte kvoteringsförslaget går igenom, säger Subhhasini Ali, vid kvinnoorganisationen All India Democratic Women’s Association.

Det har nu gått 18 år sedan förslaget om reserverade platser för kvinnor först lades fram. Men alla tre stora politiska partier – det nu styrande Kongresspartiet, högerpartiet BJP – som förväntas vinna regeringsmakten, samt Aam Aadmi Party, har alla lovat att genomföra kvoteringslagen om de vinner valet.

De politiska ledare som hävdar att det råder brist på lämpliga kvinnliga kandidater har enligt Jyotsna Chatterji missat alla de kvalificerade kvinnor som finns i landets lokala förvaltningar. Sedan 1993 finns det en kvoteringslag som innebär att 33 procent av medlemmarna i beslutande lokala församlingar ska vara kvinnor – och sedan dess har fler än två miljoner indiska kvinnor varit verksamma i dessa. I vissa delstater har kvoteringsreglerna skärpts, och hälften av alla medlemmar är numera kvinnor. Kvinnoaktivister menar att denna kvotering lett fram till en stor gräsrotsrörelse av framtida kvinnliga politiska ledare.

Manipadma Jena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *