Egypten: Nya regimer – samma brist på pressfrihet

New York, 140227 (IPS) – Trots internationella protester har egyptiska myndigheter väckt åtal mot flera journalister som arbetar för nyhetskanalen al-Jazira. Reportrarna anklagas bland annat för att ha spridit “falska nyheter” och rättegången ska enligt planerna inledas den 5 mars.

I slutet av december greps tre journalister som arbetar för al-Jaziras engelskspråkiga redaktion på sitt hotellrum i Kairo.

Det hade då gått lite över tre år sedan den egyptiska revolutionen ledde till att Hosni Mubarak långvariga auktoritära välde störtades. Men enligt pressfrihetsorganisationer har inte situationen för de journalister som verkar i landet förändrats till det bättre.

Sammanlagt kommer nu nio personer som arbetar för al-Jazira, samt elva andra, att åtalas för att ha “konspirerat” med terrorister och spridit falska nyheter i samband med att de rapporterat om Muslimska brödraskapet.

Censuren i Egypten är inget nytt påfund, men kritiker menar att den politiska turbulens som präglat landet de senaste tre åren har lett till nya utmaningar för yttrandefriheten.

-Myndigheterna använder sig av en kombination av lagliga och olagliga metoder för att straffa, trakassera och hota kritiska röster, däribland journalister, säger Sherif Mansour, som är chef för Mellanösternsektionen inom Kommittén för skydd av journalister, CPJ.

Sedan de politiska omvälvningarna i landet inleddes har de juridiska verktygen för att bedriva censur förblivit intakta, enligt kritiker. Det som har förändrats är vilka som varit måltavlor, beroende på vilka krafter som för tillfället suttit vid makten.

Soazig Drollet, som är chef för Reportrar utan gränsers avdelning för Mellanöstern, påpekar att den presslag som gällde under Mubarak fortfarande finns kvar.

-Alla regimer sedan upproret 2011 har kuvat medierna för sina egna syften. Strävan efter att kontrollera medierna och att inte respektera mångfalden har varit densamma, säger Soazig Drollet till IPS.

Under den arméstödda regeringen, som överraskande avgick på måndagen, har en kombination av metoder använts för att utöva påtryckningar på medierna. Främst har syftet varit att undertrycka alla diskussioner om landets tidigare makthavare, Muslimska brödraskapet. Efter att de förlorade makten förra året har Muslimska brödraskapet klassats som en terroristorganisation och dess företrädare misskrediterats på alla sätt.

-Om du stödjer Muslimska brödraskapet så får du problem, säger Nader Gohar vid den lokala nyhetskanalen Cairo News Company, CNC, i Kairo.

Många journalister har spärrats in av den militärstödda regeringen, men fallet med al-Jazira-journalisterna tyder även på en ny repressiv linje från myndigheterna. Det säger Joe Stork vid Human Rights Watch.

-De använder högprofilerade personer i syfte att skrämma andra kritiska röster. Journalisterna från al-Jazira hör hemma i den kategorin, säger Joe Stork till IPS.

Joel Simon, ordförande för CPJ, påpekar att många statsmakter använder sig av terroranklagelser för att rättfärdiga censur, vilket lett till en förvärrad situation för pressfriheten på global nivå.

Förra året hamnade Egypten för första gången bland de tio länder i världen som fängslar flest journalister i CPJ:s rankning. Detta samtidigt som Reportrar utan gränser listade landet i den nedersta sektionen – på plats 158 av 179 jämförda länder – i sitt index över pressfriheten i världen.

Nader Gohar vid CNC menar att förhållandena under den militärstödda regeringen inte är lika dåliga som de var under Muslimska brödraskapets tid vid makten – så länge redaktionen inte framställer Muslimska brödraskapet i positiv dager.

Men även nu påverkas CNC av myndigheternas agerande. Sedan president Muhammad Mursi förlorade makten har den militärstödda regeringen och dess kommunikationsdepartement inte förnyat kanalens licens.

-Det är lite som en försiktighetsåtgärd, som, “låt oss vänta och se”. Myndigheterna vill inte utfärda ett tillstånd i händelse av att vi gör något fel, säger Nader Gohar.

Under de senaste tre åren har bara ett fåtal medielicenser utfärdats, vilket tvingat många redaktioner att bryta mot lagen för att kunna fortsätta sin verksamhet.

Den politiska polariseringen bland befolkningen har också påverkat mediesituationen i landet. För närvarande anses en stark majoritet stå bakom en militärstödd regering och arméchefen general Abd al-Fattah al-Sisi väntas vinna en promenadseger i det presidentval som enligt planerna ska hållas under våren.

För egyptiska journalister betyder det att en kritisk rapportering av makten även kan leda till repressalier från vanliga medborgare.

-Du blir behandlad som en förrädare. Det är något nytt, att allmänheten utsätter medierna för trakasserier, säger Nader Gohar.

FN har uttryckt oro över “de allt hårdare inskränkningarna och fysiska attackerna” mot medierna i Egypten.

-De har verkligen gått för långt och har förlorat all trovärdighet. De försöker inte ens dölja att de bara vill att det ska existera en typ av medier i Egypten, säger Soazig Drollet från Reportrar utan gränser.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Jonathan Rozen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *