Brist på majs orsakar hunger i Kenya

Nairobi, 140210 (IPS) – Fembarnsmamman Jane Njeri tvingas numera koka rötter från vilda växter för att mätta sina barn. Hon kommer från Mukurweini i centrala Kenya, som bara är ett av många distrikt i landet där det numera råder en stor brist på mat.

Jane Njeris fem barn är alla under tio år och har svårt att förstå varför matbordet numera är tomt.

-De kan inte sova på fastande mage, så jag säger åt dem att jag ska koka arrowrötter. De vet att det tar lång tid att koka arrowrötter, så de väntar tålmodigt tills de till sist somnar bredvid den slocknande elden, berättar hon för IPS.

I hennes hemdistrikt Mukurweini har bristande nederbörd lett till stor matbrist. Men situationen är densamma i många andra distrikt som drabbats av torka. Särskilt svår är situationen i Turkana i provinsen Rift Valley, där hälften av de 400 000 invånarna nu riskerar att drabbas av svält.

Enligt det kenyanska jordbruksinstitutet Kari så saknar minst en fjärdedel av landets 41 miljoner invånare tillräckligt med mat, samtidigt som 1,7 miljoner kenyaner riskerar att drabbas av allvarlig matbrist eller svält.

Stora delar av landet är hårt drabbat eftersom säsongens skörd av majs – som är en basvara i landet – var så dålig. FN:s jordbruksorganisation FAO hävdar att det saknas närmare tio miljoner säckar majs, och varnar för att torkan kan komma att förvärra situationen ytterligare.

Jordbruksforskaren Mary Abukutsa-Onyango menar att den nuvarande bristen på mat beror på att en så stor andel av åkrarna är beroende av nederbörd.

Enligt Kenyas jordbruksdepartement har mindre än sju procent av landets åkrar tillgång till konstbevattning. Och regeringens satsning för att öka den siffran, i synnerhet i landets torraste områden, har inte gett tillräckliga resultat.

Mary Abukutsa-Onyango påpekar att ett projekt i det torra Turkana som sjösattes 2009 och som syftade till att med hjälp av konstbevattning minska matbristen tycks ha avbrutits.

Detta samtidigt som myndigheterna förra hösten upptäckte en enorm sötvattenreserv i just Turkana.

Ett annat problem är enligt Mary Abukutsa-Onyango att landets jordbruk är allt för inriktat på produktionen av majs.

-Vi odlar inte andra grödor som skulle klara sig bra i olika delar av landet och leda till att det fanns alternativa livsmedel, säger hon.

Bristande offentliga satsningar på jordbruket anses av många vara ett av de viktigaste skälen till matbristen. År 2003 var Kenya ett av 53 afrikanska länder som lovade att bekämpa hungern genom att se till att minst tio procent av statsbudgeten skulle öronmärkas för satsningar på jordbruket. Men enligt biståndsorganisationen Oxfam har hittills endast nio länder levt upp till det löftet – och Kenya är inte ett av dessa länder.

Under förra året gick endast 3,6 procent av Kenyas statsbudget till jordbruket – långt ifrån tioprocentsmålet.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Miriam Gathigah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *