Indiska protester mot kärnkraftssamarbete med Japan

New Delhi, 140207 (IPS) – Indien planerar en kraftig utbyggnad av kärnkraften – bland annat genom ett samarbete med Japan. Men de indiska aktivister som motsätter sig utvecklingen är mycket kritiska, i synnerhet med tanke på att Japan fortfarande försöker hantera effekterna av katastrofen i Fukushima.

Japans premiärminister Shinzo Abe meddelade nyligen i samband med ett besök i Indien att samtalen mellan länderna om ett framtida kärnenergiarbete fortsätter, med förhoppning om ett snabbt avslut. Och vid en gemensam presskonferens med Abe sade hans indiska motsvarighet Manmohan Singh att förhandlingarna mellan länderna gått framåt under den senaste tiden.

Men indiska kärnkraftsmotståndare är inte glada över det beskedet.

-Det framstår som om de båda länderna bara har väntat på att ilskan över katastrofen i Fukushima skulle lägga sig, säger Anil Choudhury, som är ledare för Koalitionen för kärnvapennedrustning och fred, CNDP.

Choudhurys organisation höll flera demonstrationer under Abes tre dagar långa besök i Indien.

-CNDP kommer att fortsätta kampen mot en kärnenergiöverenskommelse mellan Indien och Japan, och det kommer även våra motsvarigheter i Japan att göra.

En av organisationens främsta företrädare, Laxminarayan Ramdas, har i ett öppet brev till Abe påpekat att Japan varit utsatt för två kärnvapenbomber samt olyckan i Fukushima och att dessa erfarenheter borde ha förmått landet att “överge denna hemska och farliga energikälla”. I sitt brev uppmanar Ramdas, som tidigare var amiral i den indiska flottan, Abe att inte “sälja ett nytt Fukushima till oss”.

Under sitt besök i landet besökte den japanske premiärministern flera platser där jättelika kärnkraftsanläggningar redan står i bruk, eller planeras.

I oktober förra året inleddes driften av kärnkraftverket Kudankulam i Tamil Nadu, trots att organisationen Folkrörelsen mot nukleär energi, PMANE, protesterat mot anläggningen i flera år – och även fortsatt efter att den tagits i bruk.

Enligt ledaren för kärnkraftsmotståndarna, S.P. Udayakumar, står det jättelika kärnkraftverket i Kudankulam på en osäker plats. I samband med tsunamin 2004 översvämmades området, och dessutom har det enligt Udayakumar registrerats flera mindre jordskalv i området, senast i augusti 2011.

Befolkningen i närheten av flera kärnreaktorer i landet är oroliga över säkerheten.

-Det finns väldigt lite som ingjuter förtroende med tanke på att Indien inte ens har en färdig säkerhetspolicy för nukleär strålning. Bristande insyn och bristen på ansvarsfördelning som förvärrade katastrofen i Fukushima är betydligt värre i Indien, säger Choudhury.

Fysikern M.V. Ramana, som arbetar vid Princeton University, menar att samarbetet mellan Indien och Japan är en naturlig följd av det avtal om kärnenergi som slöts mellan Indien och USA 2006.

-Men det sorgliga är att avtalet mellan Indien och Japan håller på att förhandlas fram av demokratiskt valda ledare – trots att de företräder befolkningar som på ett eller annat sätt är motståndare till detta avtal, säger Ramana.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Ranjit Devraj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *