Jemen: Kat bakom brist på mat och vatten

Sanaa, 140207 (IPS) – Den milt narkotiska drogen kat håller Jemens befolkning i ett järngrepp. Över 70 procent av männen uppges vanemässigt tugga katblad – som pekas ut som en stor orsak till den fattigdom som råder i landet.

Jemens huvudstad Sanaa uppges vara mer än 2 500 år gammal, och är därmed en av de äldsta bebodda städerna i världen. Men nu lever staden på lånad tid. Ekonomer uppger nämligen att om utvecklingen fortsätter på samma sätt som nu så kommer mer än hälften av stadens fyra miljoner invånare inte att ha råd att köpa mat år 2030.

Men risken är stor att vattnet hunnit ta slut innan dess.

-Vattenkonsumtionen i Sanaa är mycket högre än vad naturen kan ersätta. Grundvattennivån sjunker med upp till sex meter om året. År 2025 kan Sanaa bli den första huvudstaden i världen som får slut på vatten, varnar Noori Gamal vid landets miljö- och vattendepartement.

Jemen är ett torrt land och nederbörden är mycket liten i huvudstaden Sanaa. Men grundorsaken till att vattnet håller på att ta slut är en annan. Användningen av drogen kat håller på att rasera landets känsliga ekonomi och suger upp en stor del av de knappa vattenresurserna.

Fram till för 30 år sedan var användningen av kat begränsad och främst något som tillhörde fritiden. Nu är drogen en del av vardagen för de 26 miljoner invånarna i landet. Det uppges att 72 procent av männen samt en tredjedel av kvinnorna vanemässigt tuggar katbuskens blad. Enligt en beräkning lägger befolkningen varje dag motsvarande 130 miljoner kronor på kat, samtidigt som konsumtionen leder till att 80 miljoner arbetstimmar går förlorade.

-I Jemen kretsar allt kring kat, säger Ali Ayoub, som lever på att sälja lädervaror.

Själv tuggar han kat flera timmar varje dag – och ännu mer i samband med festligheter.

-Efter klockan två på eftermiddagen hittar du ingen som arbetar. Alla ger sig iväg tidigt för att få tag på kat, berättar Ali Ayoub.

Liksom många andra fattiga jemeniter lägger Ayoub mer pengar på kat än på mat till sin familj. Han säger att drogen erbjuder en flykt undan vardagens vedermödor – den svåra fattigdomen, höga arbetslösheten och politiska turbulensen.

-Det sägs att kat är orsaken till Jemens problem, men det är snarare bara ett symptom, säger han.

I takt med den ökande katkonsumtionen så har allt fler bönder börjat odla katbuskar istället för traditionella livsmedelsgrödor.

År 1997 odlades kat på runt 80 000 hektar mark. Nu har den siffran stigit till 250 000 hektar odlingsmark, och enligt de officiella beräkningarna ökar katodlingarna med närmare tio procent om året.

Samtidigt har produktionen av exempelvis vete och majs minskat – vilket lett till kraftigt höjda matpriser. Och detta har slagit särskilt hårt mot landets fattiga, som utgör hela 40 procent av befolkningen.

-Fram till på 1980-talet så var 90 procent av produktionen lokal. Men nu har odlingarna av kat lett till att Jemen måste importera 90 procent av maten, säger Noori Gamal vid landets miljö- och vattendepartement.

Han bedömer samtidigt att katodlingarna kräver närmare 50 procent mer vatten per hektar jämfört med de sädesslag som de har ersatt.

Enligt statliga beräkningar slukade katodlingarna över en miljard kubikmeter av landets knappa vattenresurser under förra året – vilket motsvarar närmare en tredjedel av allt grundvatten som konsumerades.

Nasser Al-Shamaa vid organisationen Eradahs stiftelse för en katfri nation, säger att deras arbete för att bekämpa katkonsumtionen kommer att förbli mycket svårt så länge som användningen är allmänt accepterat i samhället.

Arbetet försvåras ytterligare av att regeringsrepresentanter själva har affärsintressen i drogproduktionen – som dessutom inbringar skatteinkomster och mutor.

-Det kommer att ta tid att förändra uppfattningen om kat. Men det är tid som vi inte har – vår framtid håller på att gå förlorad, säger Nasser Al-Shamaa.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Cam McGrath

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *