Fruktad ögonsjukdom slår hårt mot befolkningen på Salomonöarna

Honiara, Salomonöarna, 131108 (IPS) – Den fruktade ögonsjukdomen trakom, som kan leda till blindhet, har länge plågat befolkningarna i Stillahavsländerna. Nu har myndigheterna på Salomonöarna för första gången inlett en kartläggning av hur stor andel av befolkningen som lider av sjukdomen – och siffrorna tycks vara förfärande höga.

-Trots att jag arbetar inom sjukvården så har jag först nu börjat inse vilket enormt problem trakom är i landet. Människor lever med symptomen, men vet sällan vad trakom är för något och vänder sig därför inte till hälsovården, säger Oliver Sokana, som arbetar vid Salomonöarnas hälsovårdsdepartement i huvudstaden Honiara.

Trakom är en smittsam sjukdom som orsakas av mikroorganismen chlamydia trachomatis, vilken sprids av flugor. Barn och människor som lever i överbefolkade miljöer är mest utsatta, och om trakom inte behandlas kan den leda till ärr på ögonlocken vilket i sin tur förorsakar permanenta skador på hornhinnan. I förlängningen kan den utsatte helt förlora synen.

Myndigheterna på Salomonöarna har nu för första gången inlett en nationell undersökning för att ta reda på hur stor andel av landets 550 000 invånare som är drabbade av trakom. Undersökningen väntas vara klar i slutet av november, men de första resultaten från ett antal provinser i landet tyder på att upp emot 24 procent av befolkningen är drabbad.

-Trakom finns överallt, den finns i alla samhällen på denna ö, säger sjuksköterskan Heather Pana, som arbetar med ögonsjukdomar på sjukhuset i staden Munda, som ligger på New Georgia, den största ön i landets västra provins.

Heather Pana berättar för IPS att människor i alla åldrar är drabbade av trakom, men att sjukdomen är särskilt vanlig bland barn i åldern mellan 5 och 14 år.

Befolkningen i den lilla kustbyn Elelo berättar att människor i alla tider har varit drabbade av ögonbesvär. Francina Vagi, som är lärare på byns skola, säger att närmare en fjärdedel av skolbarnen visar symptom som tyder på att de är drabbade av den fruktade ögonsjukdomen.

-Barnen som har trakom kommer främst från familjer med många barn. Det påverkar dessa barn – de har svårare att läsa och även andra inlärningssvårigheter och de interagerar sämre med de andra barnen, berättar Vagi.

Trakom tillhör en grupp av 17 “bortglömda” tropiska sjukdomar som enligt Världshälsoorganisationen WHO skapar stort lidande i världens utvecklingsländer. WHO bedömer att över två miljoner människor i världen fått försämrad syn på grund av trakom, medan 1,2 miljoner har blivit helt blinda.

Trakom är en mycket spridd sjukdom i en rad länder i Stillahavsområdet. En rapport från International Agency for the Prevention of Blindness som kom tidigare i år visar att 15 procent av de små barnen på Fiji lider av trakom, medan siffran är 21 procent bland barnen på Kiribati. Samma rapport slår fast att en stor majoritet av de barn som lider av sjukdomen på Salomonöarna lever i miljöer utan fungerande sanitära anläggningar.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Catherine Wilson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *