Ett år efter Sandy – i väntan på nästa jätteorkan

New York/Havanna, 131107 (IPS) – Ett år har gått sedan orkanen Sandy drog in över nordöstra USA och orsakade stora materiella skador i världens finansiella centrum. Dagarna innan hade jätteorkanen skördat liv i Västindien och skapat en enorm förödelse som länderna först nu har börjat återhämta sig från. Frågan är bara när nästa jätteorkan ska drabba regionen.

Orkanen Sandy slog hårt mot en rad länder, däribland Jamaica, Haiti och Kuba. Men den var bara en av flera orkaner som har härjat i regionen det senaste decenniet, och som varit av en styrka som tidigare beskrevs som “en på ett århundrade” av meteorologer – en bedömning som numera tycks vara inaktuell.

-Kraften i dessa stormar är otrolig. Sandy var kraftigare än någon annan orkan under de senaste hundra åren, säger Guido Corno, som är chefsrådgivare inom FN:s utvecklingsprogram UNDP.

Forskarna menar att klimatförändringarna kommer att leda till fler extrema väderfenomen – och att orkaner som Sandy kommer att bli allt vanligare. Det är en skrämmande förutsägelse för länderna i Karibien, som har knappa resurser.

Den 24 oktober förra året drog Sandy in över Jamaica och skapade stor förödelse på landets östkust – där 70 procent av befolkningen drabbades av strömlöshet. I regionen Portland Parish rapporterades att 80 procent av husen hade fått taken bortblåsta. På Haiti snuddade orkanen bara kustlinjen, men landets södra delar nåddes av mycket kraftig nederbörd och många av de hundratusentals människor som fortfarande är hemlösa efter jordskalvet 2011 blev hårt drabbade.

År 2012 drabbades Haiti av den tropiska stormen Isaac, som sedan följdes av en torka -innan Sandy slog till. Dessa tre katastrofer slog mycket hårt mot landets jordbrukare och ledde till att 1,5 miljoner människor riskerade att drabbas av undernäring.

I Santiago de Cuba dödades elva personer då Sandy slog till med stormvindar på upp emot 175 kilometer i timmen. Hälften av husen i staden, som är van vid starka stormar, slogs sönder eller skadades av orkanen. Dödssiffran i samband med Sandy var den högsta på flera år, men samtidigt förvånansvärt låg med tanke på orkanens styrka. De kubanska myndigheternas arbete för återuppbyggnad har dock kantats av svårigheter, i synnerhet med tanke på att bostadsbristen var stor redan innan stormen.

I Haiti är och förblir det största problemet vattenfrågan, säger Johan Peleman, som är chef för FN:s biståndsorgan OCHA. Huvudstaden Port-au-Prince har 2,5 miljoner invånare, men saknar ett avloppssystem. Orkanen Sandy förvärrade den koleraepidemi som härjat på Haiti sedan 2010, och som krävt över åtta tusen liv.

-De vattenburna sjukdomarna dödade redan tidigare mängder av människor i Haiti, säger Johan Peleman till IPS.

Många år av illegal timmerfällning har samtidigt lett till att endast två procent av Haitis yta numera är skogsbeklädd. Detta innebär att många områden i landet står i riskzonen för stora jordskred i samband med kraftiga regn. I juli i år fanns det dessutom fortfarande 279 000 haitier som tvingades leva i de tältläger som upprättades efter det stora jordskalvet. Det är dock svårt att veta hur mycket lägre den siffran hade varit om inte orkanen slagit till.

Guido Corno vid UNDP menar att det är av högsta vikt att biståndsgivande länder och lokala regeringar inser att investeringar för att hantera klimatförändringarna är väl spenderade pengar.

-Det har visat sig att om du inte börjar investera så kommer varje sparad dollar att kosta dig sex eller sju dollar inom bara några år. Dessa kostnader kommer dessutom att fortsätta skjuta i höjden om du inte har någon långsiktig plan, säger Corno.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Samuel Oakford

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *