Sponsra en student i krisens Spanien

Malaga, 131004 (IPS) – Allt fler studenter i krisens Spanien har problem att betala kursavgifterna vid den högre utbildningen. Universitet i Malaga försöker nu lösa problemet genom en fond dit företag och individer kan betala in pengar för att sponsra fattiga studenter.

Sponsorprogrammet vid Malagas statliga universitet tar emot donationer till kursavgifter för studenter som inte har råd att betala dessa själva, eller som inte har fått tillräckligt bra resultat för att kunna ta del av den minskade potten av statliga stipendier. I gengäld får sponsorerna skattelättnader, tillgång till en viss service samt ett offentligt erkännande.

Universitets rektor Adelaida de la Calle säger att tanken är att man ska kunna sponsra en student på samma sätt som man kan hjälpa ett barn i ett fattigt land med donationer.

Årsavgifterna för att läsa vid ett universitet i Spanien ligger på mellan motsvarande ungefär 6 000 och 11 000 kronor.

Enligt Aratz Castro, språkrör för studentorganisationen CREUP, har de skärpta reglerna för stipendier och minskade bidrag lett till att allt färre spanjorer kan läsa vid universitet, medan fler studenter tvingas hoppa av sina utbildningar. Castro är därför positiv till tanken på ett sponsorsystem.

Fidel González, ordförande för Federationen för progressiva studenter, menar däremot att initiativet från Malagas universitet är ett “rop på hjälp” eftersom det finns en risk för att hundratals studenter annars tvingas välja bort sina studier.

-Utbildningsdepartementet borde sponsra studenter istället för att attackera utbildningens hjärta genom höjda kursavgifter och slopade stipendier, säger han till IPS.

Enligt färska uppgifter från utbildningsdepartementet minskade budgeten för statliga stipendier med drygt åtta procent för innevarande läsår, och antalet studenter som fick stipendier minskade samtidigt kraftigt.

De statliga utgifterna för utbildningen har minskat på alla nivåer i krisens Spanien. Under förra vintern hade inte utbildningsmyndigheterna i regionen Valencia ens råd att värma upp sina skollokaler.

-Staten borde betala, säger studenten Cristina Enamorado, 20, när IPS möter henne utanför universitet i Malaga.

Hon berättar att flera av hennes vänner hoppat av skolan och istället begett sig till Storbritannien eller Tyskland i sökandet efter en bättre framtid.

Arbetslösheten i Spanien är nu den näst högsta i Europa, efter Grekland. I många familjer är numera minst en person arbetslös, och många föräldrar har inte längre råd att betala sina barns kursavgifter.

Men med tanke på att ungdomsarbetslösheten nu ligger på hela 56 procent så skulle även många unga studenter behöva sponsring även efter att de läst klart på universitetet – för att kunna skaffa sig ett jobb. Och just det är något som stiftelsen Fundació Príncep de Girona i Katalonien lanserat genom ett program, där färdiga studenter ges stöd för att hitta ut på arbetsmarknaden.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Inés Benítez

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *