Klimatförändringar kan ökat antalet fall av denguefeber

Havanna, 130829 (IPS) – Antalet fall av den myggburna sjukdomen denguefeber har hittills i år varit mycket högt i Latinamerika. Den fruktade sjukdomen har gått om malaria som den mest insektsspridda sjukdomen och kan bli allt vanligare i takt med att klimatet blir varmare.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO rapporterades det in 1,4 miljoner fall av denguefeber i Latinamerika under årets sju första månader. Luis Castellanos vid WHO uppger att det under hela förra året rapporterades in 1,7 miljoner fall av sjukdomen.

Denguefeber är en myggburen virussjukdom som förorsakar influensaliknande symptom och i vissa fall kan leda till så kallad hemorragisk dengue, som är ett betydligt allvarligare tillstånd som kan leda till döden.

Castellanos understryker att antalet fall av denguefeber är som högst i regioner där sjukvården är bristfällig och utbildningsnivån låg.

Den kubanske entomologen Juan Bisset bedriver forskning kring den sjukdomsbärande myggan Aedes aegypti, och han menar att klimatförändringarna drivit på spridningen av denguefeber. Enligt Bisset, som är chef för avdelningen för smittspridande insekter vid Pedro Kouris institut för tropiska sjukdomar i Kuba, har de stigande temperaturerna snabbat på myggans fortplantningscykel, och därmed ökat risken för att viruset ska spridas till människor.

Andra experter har dessutom varnat för att myggan Aedes aegypti har rapporterats från oväntade platser i Europa. 2009 återfanns den i södra Frankrike, och på senare tid även i Portugal.

WHO menar att världen i högre grad bör uppmärksamma de hot mot människors hälsa som följer i klimatförändringarnas spår, samt att hälsofrågor därför ska få den plats de förtjänar i diskussioner om klimatet.

-Utbrott av denguefeber tyder på att man misslyckats med åtgärderna att bekämpa myggen, säger Bisset till IPS.

Han menar att de flesta länder som är drabbade av denguefeber i hög grad koncentrerar sig på själva sjukdomen, istället för att bekämpa den smittospridande myggan.

Enligt Bisset har Aedes-myggan sitt ursprung i Afrika, men den har nu lyckats sprida sig till alla tropiska delar av världen. I Latinamerika har myggan funnits i åtminstone 350 år. Myggan förökar sig via stillastående vatten, som i otäckta tunnor, hinkar och i botten av uttjänta bildäck.

På Kuba är problemen med Aedes aegypti som störst mellan augusti och oktober. Dock genomförs sprayningar med insektsdödande bekämpningsmedel i människors hem året om, trots att dessa insatser inte alltid uppskattas av befolkningen. Kubanska myndigheter menar dock att lokalbefolkningens samarbetsvilja är mycket viktig, eftersom myggorna ofta lever i människors hem eller på deras gårdar.

Kuba satsade på ett program mot myggorna efter att en epidemi drabbat landet 1981, där över 400 000 kubaner drabbades av denguefeber, varav 158 avled.

Inom programmet genomförs dels sprayningar med bekämpningsmedel i människors hem, men också inspektioner där personer riskerar böter om de i närheten av sina hem förvarar öppna behållare med stillastående vatten.

Samtidigt pågår arbetet med att skapa ett vaccin mot sjukdomen. Kubanska forskare avslöjade nyligen att man arbetat fram ett vaccin som just nu testas på råttor och apor.

Hälsovårdsmyndigheterna i Brasilien, det land i regionen som har flest fall av denguefeber, har dessutom godkänt att ett vaccin som man arbetat på i åtta års tid nu ska börja testas på människor. Resultaten av de kliniska testerna kommer att offentliggöras år 2015.

Enligt WHO:s statistik drabbas mellan 50 och 100 miljoner per år av denguefeber. Sjukdomen är spridd i över 100 länder, och har nu gått om malaria som den mest insektsspridda sjukdomen i utvecklingsländerna.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Patricia Grogg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *