Miljardlöfte till Mali kan vara kontraproduktivt

Bryssel, 130520 (IPS) – Internationella bidragsgivare har utlovat över tre miljarder euro till återuppbyggnaden av Mali. Vissa experter varnar dock för att landet inte har kapacitet att ta emot så mycket pengar. Andra anser att bidragsgivare bör utöva påtryckningar på den maliska regeringen för att stoppa de pågående människorättsbrotten.

Internationella beslutsfattare och bidragsgivare möttes i Bryssel den 15 maj vid ett möte arrangerat av EU och Frankrike. De utlovade 3,25 miljarder euro som grundplåt till ett nytt Mali.

I januari i år gick Frankrike in i Mali för att hjälpa armén att skydda huvudstaden Bamako och trycka tillbaka rebellerna och islamistgerillan. Den franskledda militära operationen ledde till att landets armé nu åter har kontrollen över norra Mali, men situationen är fortfarande spänd.

Mer än 467 000 människor, omkring en tredjedel av befolkningen i norr, är på flykt och FN meddelade den 14 maj att minst 222 miljoner euro krävs för att möta de akuta behoven.

Norra Mali har drabbats av en matkris som är den andra i raden på två år och landets ekonomi är på tillbakagång. Under det senaste året har landet rankats bland en av de fem fattigaste i världen, enligt FN:s index för mänsklig utveckling.

-Bidragsgivare måste nu stödja en utveckling där man tar itu med fattigdom, korruption och ojämlikhet – vilket är själva kärnan i konflikten, säger Marietou Diaby från hjälporganisationen Oxfam i Mali.

Hon tillägger att kriserna i Afghanistan och Somalia visat att en militär seger aldrig är tillräckligt för att uppnå varaktig fred och säkerhet.

Experter har dock uttryckt oro över att stora summor pengar kommer att flöda in i landet och menar att Mali inte är redo för detta.

-Landet har inte kapacitet att ta emot så mycket pengar än. Andra problem måste hanteras först, säger en EU-tjänsteman som vill vara anonym.

-Biståndsgivare vill agera snabbt, få landet på fötter igen, och visa resultat så snabbt som möjligt. Men om vi pumpar in pengar utan försäkringar om en god förvaltning och öppenhet – i ett land som är dåligt styrt – kommer situationen knappast att bli bättre, säger Tidhar Wald, vid Oxfam i Bryssel.

Wald framhåller att Mali var i kris redan innan upproret i norr. I årtionden har landet plågats av etniska konflikter, korruption och brist på insyn i förvaltningen.

-Planen för återuppbyggnad måste omfatta alla. Vi måste se till att regeringen står ansvarig inför folket, att folket kan påverka beslutsfattandet och att det civila samhället är en del av beslutsprocessen.

Enligt Oxfam bör bidragsgivare åta sig att betala ut bistånd under de kommande 15 åren, vilket är den tid de beräknar att det tar för att genomföra nödvändiga statliga reformer och ta itu med de underliggande orsakerna till fattigdomen. Denna tidsram står dock i stark kontrast till den maliska regeringens återuppbyggnadsplan på två år.

Andra experter framhåller att konflikten i Mali inte är över och att kränkningar av mänskliga rättigheter pågår. Amnesty International anklagar regeringsstyrkor för att utföra utomrättsliga avrättningar i de norra delarna av landet. Militanta islamister rapporteras rekrytera barnsoldater, döda civila och gått till angrepp mot regeringssoldater. FN-tjänstemän har uttryckt djup oro över hämndattacker riktade mot tuaregfolket i Mali och arabiska grupper i norr, efter att regeringstrupper återtagit städer som tidigare kontrollerades av militanta islamister. Både Amnesty International och Human Rights Watch har uppmanat bidragsgivare att utöva påtryckningar på den maliska regeringen för att stoppa de pågående människorättskränkningarna.

Daan Bauwens

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *