Kanadensiska miljöaktivister hårt bevakade

Uxbridge, 130301 (IPS) – Polisen i Kanada anser att miljöaktivister utgör ett hot mot den nationella säkerheten. Det hävdar en forskare, som hänvisar till offentliga dokument.

Den kanadensiska polisen och säkerhetspolisen CSIS har i allt högre utsträckning börjat betrakta fredliga aktivister som extremister.

Detta enligt Jeffrey Monaghan, som är forskare med inriktning på övervakningsfrågor vid Queen’s University i Ontario. Enligt Monaghan har protester och motstånd mot i synnerhet landets olje- och gasproduktion börjat betraktas som hot mot den nationella säkerheten.

Den slutsatsen drar Monaghan efter att ha granskat en serie offentliga dokument från de senaste fem åren.

Under de senaste två åren har företrädare för premiärminister Stephen Harpers regering skärpt tonläget mot landets miljöaktivister.

-Det ligger i Harper-regeringens intresse att underkuva miljöaktivismen, säger Monaghan till IPS.

Han menar att strategin att kalla miljöaktivister för “extremister” får effekten att färre människor vill engagera sig i miljöfrågor, och samma effekt har en tilltagande övervakning av miljöaktivister.

En man i Montreal, Quebec som hade skrivit hotfulla brev i protest mot utvinning av gas med den kontroversiella metoden “fracking” åtalades år 2011 i enlighet med Kanadas lagar mot terrorism. Offentliga dokument visade dessutom nyligen att polisen i Quebec övervakar personer som är motståndare till denna kontroversiella typ av gasutvinning.

Nyligen meddelade Richard Fadden, som är chef för säkerhetspolisen CSIS, att hans organisation främst är oroade för inhemsk terrorism, och att man “följer ett antal fall där vi misstänker att personer kan vara benägna att genomföra terrordåd”.

Säkerhetstjänsterna i Kanada fick betydligt höjda anslag efter terrordåden mot USA i september 2001. Men enligt Monaghan är anslagen alldeles för stora i förhållande till riskerna, vilket leder till att säkerhetspolisen försöker hitta inre hot för att försvara sina budgetar. Och enligt Monaghan har man funnit denna “inre fiende” i form av miljöaktivister.

För ett år sedan publicerade Joe Oliver, minister med ansvar för landets naturresurser, ett öppet brev där han kritiserade “miljögrupper och andra radikala grupper”, för att stå i vägen för viktiga projekt inom skogsbruk, gruvnäring och inom energisektorn.

“Dessa grupper hotar att kidnappa våra regelverk i syfte att uppnå sin radikala ideologiska dagordning”, skrev Oliver, utan att namnge någon organisation.

Kanadas ekonomi har i allt högre utsträckning blivit beroende av landets naturresurser, främst i form av olja och gas. Genom utvinningen av oljesand i Alberta skickas 1,6 miljoner fat av tjärliknande olja söderut till USA varje dag.

Utvinningen av oljesand konsumerar enorma mängder vatten och genererar betydligt större utsläpp av växthusgaser än vanlig olja. Utvinningen, som mött stark kritik från kanadensiska miljöaktivister, har också lett till att stora skogsområden förstörts.

Kanadas regering och provinsregeringen i Alberta vill däremot kraftig utöka utvinningen av oljesand, och menar att denna satsning ligger i landets “nationella ekonomiska intresse”.

-Det går inte att se skillnad på en annons från den kanadensiska regeringen och på en annons från oljeindustrin, säger Bruce Cox, generalsekreterare för Greenpeace i Kanada.

Enligt Monaghan är landets säkerhetspolis “fixerade” vid just Greenpeace. Enligt honom beskrivs miljöorganisationen som “potentiellt våldsam” i de riskbedömningar som görs av polisen.

Cox säger att hans organisation klart och tydligt förklarat för polisen att de förespråkar icke-våld.

-Det är regeringen och den fossila bränsleindustrin som är extremister, eftersom de sätter de framtida generationernas framtid på spel, säger Cox.

Stephen Leahy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *