Få kvinnor kandiderar i valet i Sierra Leone

Freetown, 121108 (IPS) – Ytterst få kvinnor kandiderar för en plats i Sierra Leones parlament inför det val som ska hållas i slutet av nästa vecka. Endast 38 av totalt 586 kandidater är kvinnor.

Den 17 november hålls president- och parlamentsval för tredje gången efter inbördeskrigets slut 2002. För första gången kandiderar en kvinna till posten som vicepresident – Kadi Sesay från oppositionspartiet SLPP. Men för övrigt är det inte många kvinnliga kandidater och ingen kvinna ställer upp i presidentvalet. I de lokala valen är 337 av 1 283 kandidater kvinnor.

Enligt Barbara Bangura, från kvinnoorganisationen Grassroots Empowerment for Self Reliance, beror den låga andelen kvinnliga kandidater på att de kvinnor som nu sitter i parlamentet inte har lyckats driva igenom ett lagförslag om en 30-procentig kvinnlig representation i parlamentet. Bangura, som är en av de ledande aktivisterna bakom kvoteringsförslaget, klagar på bristande intresse från parlamentsledamöterna.

-Vi hade behövt att ilsket kämpa för ett införande men parlamentsledamöterna visade inte ett tillräckligt stort intresse för att driva igenom det.

Bangura säger att olika uppfattningar om vilken institution som skulle övervaka genomförandet av förslaget om det antogs som lag skapade konflikter.

Marie Yansaneh från det styrande partiet Allmänna folkkongressen (All People's Congress, APC), bekräftar att de olika uppfattningarna ledde till att lagförslaget inte hann behandlas innan den femåriga mandatperioden tog slut den 25 september.

I Sierra Leone, som har en befolkning på 5,9 miljoner människor, är antalet kvinnor på höga politiska poster mycket få. I de lokala parlamenten utgör kvinnorna endast 18,9 procent av de förtroendevalda. Kvinnorna har mindre än tio procent av de högsta tjänsterna inom den offentliga förvaltningen.

-Det finns många kvinnor med rätt kompetens och erfarenhet som är redo för ledande roller. Men de skjuts medvetet undan, säger Henry Sheku vid Människorättskommissionen i Sierra Leone, HRCSL.

Navo Kai-Kai från Sierra Leones folkparti (Sierra Leones People's Party) säger att det finns andra starka skäl till den låga andelen kvinnliga kandidater i det kommande valet. Hon berättar att hon själv utsattes för hot när hon fick ett större stöd än en manlig partikamrat vid ett lokalt val i distriktet Kailahun i den östra delen av landet.

-Jag utsattes för allvarliga hot. Jag var tvungen att lämna distriktet och fick eskorteras bort av polis. Jag fruktade för mitt liv. Som ett resultat kunde jag inte fortsätta min kandidatur och jag förlorade mot min manliga motståndare.

Ett antal kvinnor drog tillbaka sina kandidaturer när landets valkommission höjde nomineringsavgiften.

-Jag drog genast tillbaka min kandidatur när valkommissionen meddelade att nomineringsavgiften höjts. Jag vet att det skulle vara svårt för mig att få ihop så mycket pengar och mitt parti kommer inte att hjälpa mig, säger Memuna Sapateh, från Freds- och befrielsepartiet, PLP.

Nomineringsavgifterna har höjts från en miljon leones, motsvarande 1 500 kronor, till hundra miljoner leones, motsvarande 15 200 kronor för presidentkandidater. För kandidater det nationella och de lokala parlamenten har avgiften höjts från motsvarande 152 kronor till 1 500 kronor. Den dramatiska höjningen av avgifterna har mött hårt motstånd från det civila samhället och majoriteten av de nio registrerade politiska partierna.

Parlamentet godkände valkommissionens beslut att höja avgifterna, men efter att de politiska partierna hotade med att bojkotta valet tillät regeringen kandidater att betala nomineringsavgifter enligt 2007 års nivåer samtidigt som det meddelades att regeringen skulle stå för mellanskillnaden till valkommissionen.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Mohamed Fofanah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *