Kraftigt minskade koldioxidutsläpp krävs för att rädda korallreven

Uxbridge, 120919 (IPS) – Tvågradersmålet – att inte låta den globala uppvärmningen överstiga två graders ökning – räcker inte för att rädda världens koraller visar en ny studie.

Vid en global temperaturökning på två grader Celsius kan cirka 70 procent av världens koraller år 2030 ha drabbats av långsam nedbrytning. Det visar den första omfattande studien av korallreven som presenterades i söndags i tidskriften Nature Climate Change.

De åtaganden som världens länder gjort om att minska sina utsläpp av växthusgaser räcker heller inte för att begränsa temperaturökningen till två grader Celsius, främst på grund av förbränningen av olja, gas och kol. Mänskligheten är istället på väg att värma upp planeten med i genomsnitt tre till fyra grader Celsius, enligt forskningsinitiativet Climate Action Tracker. Temperaturökningar som de flesta forskare anser vara “katastrofala”.

Den globala temperaturen har stigit 0,8 grader Celsius hittills vilket redan har smält mycket av Arktis och gett upphov till kostsamma och extrema väderförhållanden runt om i världen. Att hålla den globala temperaturökningen under två grader är bara en fråga om politisk vilja, inte teknik, säger Bill Hare, chef för Climate Analytics som är involverade i Climate Action Tracker.

“Om mänskligheten vill behålla minst hälften av de återstående korallreven får den globala temperaturen inte öka med mer än 1,5 grader Celsius. Att begränsa den globala uppvärmningen till två grader Celsius kommer sannolikt inte att rädda merparten av korallreven”, slår rapporten fast.

-Vi måste inse vad som står på spel om temperaturen stiger. Länder måste vara ambitiösa i sina utsläppsminskningar om korallreven ska ha en chans, säger en av rapportförfattarna, Malte Meinshausen, vid Institutionen för geovetenskap vid universitetet i Melbourne, till IPS.

Korallreven anses av många vara ett av de livsuppehållande system som är nödvändiga för människans överlevnad. För mer än 2,6 miljarder människor är fisk och skaldjur den huvudsakliga proteinkällan. Korallreven utgör hemvist för många fiskar och reven är livsviktiga för en tredjedel av alla havets arter, enligt Internationella naturvårdsunionen, IUCN.

Reven utgör också ett viktigt skydd för strandlinjen vid stormar.

I studien har de allra senaste klimatmodellerna använts och tillämpats säger medförfattaren Simon Donner, marinbiolog och klimatolog vid British Columbia-universitetet.

De allt surare förhållandena i havet förefaller minska korallernas värmetolerans. Enligt Donner är det ett snävt temperaturintervall under vilket korallerna kan utvecklas.

Koraller kan överleva höjda temperaturer tillfälligt men vid höjda temperaturer under lång tid kan korallerna dö i stora antal – som de gjorde 1998 då 16 procent av världens tropiska koraller blektes och dog.

Utsläppen av växthusgaser värmer inte bara haven, de har också gjort dem 30 procent surare. Världshaven och atmosfären är intimt förbundna. När koldioxid släpps ut i atmosfären vid förbränning av fossila bränslen blir en del av koldioxiden kolsyra, i förening med karbonatjoner i havsvattnet. Genom detta upplöses korallreven.

-Slutsatsen är att mänskligheten kommer att förlora allt som korallreven tillhandahållit i tusentals år, säger Donner.

Även vid en global temperaturökning på 1,5 grader Celsius är det troligt att endast hälften av världens koraller överlever, visar studien.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Stephen Leahy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *