De kämpar för en fri press i Sudan

Khartoum, 120918 (IPS) – I Sudans tidningsdistrikt i östra Khartoum sitter dussintals människor under träden och läppjar te och läser tidningar. De flesta är journalister som en gång arbetade för tidningar som numera är nedlagda.

När regeringen höjde tidningsmomsen, vilket betraktas som ett försök att hindra medier från att rapportera om demonstrationer mot regeringen, slog det hårt mot ett antal tidningar.

-Jag har suttit under träden i ett och ett halvt års tid eftersom regeringen tvingade min tidning att lägga ner. Andra tidningar är rädda för att anställa mig eftersom jag betraktas som en regeringskritiker, säger Mohamed Ahmed, tidigare journalist vid tidningen Ajrass Elhuriya som lade ner i juli 2011.

Fackförbundet Sudanesiska nätverket för journalister beräknar att cirka 200 journalister för närvarande är arbetslösa till följd av nedläggningarna och att det är den högsta arbetslösheten inom yrket hittills.

Den hårdare kontrollen av medierna inleddes för mer än ett år sedan, kort efter att Sydsudan blev självständigt från Sudan i juli 2011.

Fler än tio journalister uppges ha blivit gripna och torterade i samband med de landsomfattande regeringskritiska demonstrationer som bröt ut i juni i juni efter att ett åtstramningspaket hade införts, med slopade subventioner på bränsle och handelsvaror.

Dessutom har säkerhetstjänsten anklagats för att ha förhindrat 15 reportrar från att publicera artiklar om demonstrationerna.

Den 9 september försvarade en tribunal i norra Khartoum säkerhetstjänstens stängning av den lokala tidningen Rai Elshab i januari. Domstolen utdömde böter för “brott mot pressens skyldigheter” och för att ha “orsakat sekteristiska strider” efter att tidningen hade publicerat en text om rebellstyrkor i strider med regeringstrupper i landets instabila västra region Darfur.

-Den sudanesiska säkerhetstjänsten kritiserade oss i domstol och tvingade oss att stänga tidningen eftersom vi publicerade en text om JEM som strider mot regeringstrupperna i Darfur, säger Ashraf Abdul-Aziz, tidigare chef för politik-redaktionen på Rai Elshab.

Kriget mellan rebellstyrkorna i Darfur och den sudanesiska regeringen har rasat sedan 2003 då rebellrörelsen JEM började attackera regeringsstyrkor och anklagade regeringen för förtryck av svarta afrikaner till förmån för araber. Sedan 2010 har de stridande parterna deltagit i fredssamtal, men strider har fortsatt i regionen och den 6 september dödades tio regeringssoldater.

Sudanesiska nätverket för journalister säger till IPS att de under de kommande veckorna kommer att lämna in en skrivelse om den sudanesiska regeringens agerande till FN:s människorättsråd i Genève.

Khalid Ahmed från Sudanesiska nätverket för journalister säger att en sista skrivelse till Sudans människorättskommission lämnades in den 4 juli i år med krav på ett hävande av censuren och för frigivning av journalister som sitter i polisförvar.

-De har inte svarat på vår skrivelse, som väntat, men vi kommer att gå vidare till FN:s människorättsråd i Genève, säger han.

Faisal Mahmed Salih, före detta chefredaktör för den numera nedlagda tidningen Eladwaa och chef för Teebba Press Center säger till IPS att censuren har påverkat medierna mycket negativt.

-På grund av censuren köper inte folk tidningarna eftersom alla är likadana, säger Faisal Mahmed Salih.

Hafiz Mohamed, politisk analytiker, säger att den hårdare kontrollen av medierna har en negativ inverkan på demokratiutvecklingen.

-Yttrandefrihet är en grundläggande del av den demokratiska processen. Om regeringen förbjuder journalister och medier att göra sitt jobb blir det ingen demokrati i Sudan.

Rabei Abdallatee, som arbetar hos informations- och kommunikationsministern, säger till IPS att censuren ålagts medier på grund av “allmänna och särskilda omständigheter i landet”.

-Vårt land befinner sig under särskilda omständigheter eftersom vi är i krig med rebellgrupper och medierna måste vara försiktiga.

Han säger att de tidningar som har tvingats lägga ner har “publicerat negativa artiklar och utgjort ett hot mot den nationella säkerheten”.

Journalister som grips och som därefter släpps har svårt att få jobb. Många tidningar praktiserar självcensur.

Mohamed Alasbst, före detta chefredaktör för tidningen Al-Ahram, satt fängslad i två veckor efter att ha hjälpt den egyptiska journalisten Shymaa Adil att bevaka protester i Sudan. Efter att han släpptes fick han sparken från sin tidning.

-De kastade ut mig från tidningen och vill inte att jag ska arbeta med dem eftersom jag suttit i fängelse och eftersom de är rädda för regeringen. De fruktar att om de har någon som är kritiker av regeringen anställd så kan tidningen tvingas att lägga ner.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Zeinab Mohammed Salih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *