Protester mot korruption innan valet i Papua Nya Guinea

Port Moresby, 120619 (IPS) – En demonstration mot korruptionen i Papua Nya Guinea samlade nyligen tre tusen personer i huvudstaden Port Moresby. Nu höjs röster för ökade krav på transparens inför parlamentsvalet som hålls den 23 juni.

Demonstrationen arrangerades av den nationella avdelningen av Transparency International, en organisation som arbetar med att bekämpa korruption.

Enligt uppgifter från källor inom regeringen förskingras en miljard kina, drygt tre miljarder kronor, av offentliga medel varje år samtidigt som 37 procent av befolkningen lever under fattigdomsgränsen. Endast sju procent av befolkningen har tillgång till elektricitet och hälften av alla kliniker på landsbygden saknar nödvändig medicinsk utrustning.

-Korruption hindrar utveckling och allt vi vill är att se en utveckling mot ett jämlikt samhälle. Vi måste stoppa korruptionen innan den förstör framtiden för våra barn, sa Dame Carol Kidu, parlamentsledamot som representerar Port Moresby, vid demonstrationen i huvudstaden.

Bland demonstranterna återfanns representanter för både skolor, departement, universitet, medier, den privata sektorn och civilsamhället.

Augustine Hala som tillsammans med några ungdomar deltog i protesterna säger att korruptionen påverkar människor överallt i samhället.

-Korruptionen är som en sjukdom, den finns även inom skolan och industrin. Vi känner att vi förvägras möjligheter och offentlig service.

Papua Nya Guinea har index 2,2 enligt Transparency Internationals korruptionsrankning på en skala mellan 1 till 10 där 10 står för minst korruption. Korruptionen är utbredd inom både den offentliga och privata sektorn, på alla nivåer i samhället. I regeringen tar det sig uttryck i nepotism, mutor för att få förmåner, förskingring av statliga medel och oegentligheter vid upphandlingar. Enligt National Research Institue, NRI, väntas partirepresentanter belöna anhängare medan väljare ofta styrs av klantillhörighet och i stor utsträckning känner skyldighet att stödja släktingar vid valurnorna.

NRI beskriver att det melanesiska samhället förstärker idéer om makt baserat på beskyddarmentalitet och tankar om att de förmögna ska dela med sig till andra klanmedlemmar. Det är inte ovanligt att politiker klättrar vidare i sina politiska karriärer samtidigt som de bygger upp privata företag. Personliga prioriteringar tenderar att få företräde framför nationella prioriteringar.

Papua Nya Guinea har enorma naturresursrikedomar som koppar, guld och naturgas. Landets stora regnskogar har gett upphov till omfattande skogsavverkning, både laglig och illegal.

Men förskingring av statsinkomster har inneburit mindre resurser för utveckling. En statlig utredning som granskat landets myndigheter och departement mellan 2003-2008 visar att ungefär 1 miljard kina, drygt tre miljarder kronor, har förskingrats däribland 100 miljoner kina från nationella skogsstyrelsen som utfärdar tillstånd för skogsavverkning.

Efter år av utredningar som lett till få åtal och återbördande av stulna statstillgångar lanserade regeringen en särskild anti-korruptionsgrupp i augusti förra året. Efter flera månaders granskning av myndigheter konstaterade gruppen att korruptionen blivit institutionaliserad. Till följd av granskningen sitter nu dussintals tidigare och nuvarande ministrar, parlamentsledamöter och affärsmän gripna och statliga medel på 20 till 50 miljoner kina, motsvarande 68 till 170 miljoner kronor, har kunnat återbördas.

-Det har varit en mycket värdefull insats. Det är uppenbart att regeringen inser att vi måste bekämpa korruptionen. Det är dock välkänt att personer som varit inblandade i omfattande förskingring fortfarande har inflytande inom många regeringsinitiativ, säger Lawrence Stephens från Transparency International i Papua Nya Guinea.

Han tillägger att det är viktigt att skapa en kultur av motstånd mot korruption och en medvetenhet om att mutor kan resultera i rättsliga påföljder.

-Det finns en politisk vilja att bekämpa korruptionen. Vad som nu behövs är tillräckligt med ekonomiska medel och lämpliga befogenheter att utreda och åtala och att myndigheter har den institutionella kapacitet som krävs, säger Ray Anere vid National Research Institute.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Catherine Wilson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *