Krav på att vattenfrågan hamnar i fokus vid Rio+20

New York, 120615 (IPS) – Nästa vecka hålls FN:s konferens om en hållbar utveckling, kallad Rio+20. Men trots att frågan om tillgång till rent vatten är central för den globala utvecklingen så menar kritiker att det finns en risk för att den kommer att hamna i skymundan vid mötet.

I mars i år varnade USA:s underrättelseorgan i en gemensam rapport för att många länder under de kommande tio åren med stor säkerhet kommer att drabbas av olika vattenrelaterade problem. Detta i form av brist på vatten, dålig kvalitet på vattnet, och översvämningar – problem som enligt rapporten kommer att öka risken för instabilitet, att stater faller samman, och ökande regionala spänningar.

Trots detta riskerar frågorna om vatten och sanitet marginaliseras i den slutliga handlingsplanen med titeln “Den framtid vi vill ha”, som världens ledare förväntas underteckna i samband med konferensen i Rio de Janeiro.

-Många har börjat förlora tron på FN-systemet och ett svagt resultat vid Rio+20 skulle förstärka den misstron, säger Karin Lexén vid Stockholm International Water Institute, Siwi.

Lexén påpekar dock att hon hoppas på tydliga och konkreta resultat, som en överenskommelse om hållbara utvecklingsmål.

FN-konferensen om en hållbar utveckling kommer att äga rum 20-22 juni och samla stats- och regeringschefer från 120 länder. Mötet är en uppföljning till det stora miljömötet i Rio de Janeiro 1992.

FN:s generalsekretare Ban Ki-Moon meddelade i förra veckan att han förväntar sig att konferensen kommer att resultera i framsteg för några av de viktigaste frågorna för en framtida hållbar utveckling, däribland frågor om energi, vatten och tillgången på mat.

FN:s särskilde expert på vattenfrågor, Catarina de Albuquerque, har infört konferensen uppmanat medlemsländerna att fullt ut ställa sig bakom deklarationen om att tillgång till vatten och sanitet är en mänsklig rättighet. I ett öppet brev till de medlemsländer som arbetar med att förhandla fram slutdokumentet så uttrycker Catarina de Albuquerque dock sin oro för att den inte ska innehålla ett klart uttalande om att vatten ska betraktas som en mänsklig rättighet.

De Albuquerque, som är FN:s första särskilda rapportör om rätten till rent dricksvatten och sanitära anläggningar, påpekade samtidigt att denna rättighet slogs fast av generalförsamlingen i juli 2010.

År 2030 kan mänsklighetens efterfrågan på vatten vara 40 procent större än tillgången om ingenting görs. En sådan utveckling skulle enligt Karin Lexén vid Siwi bland annat slå mot tillgången på mat och energi, drabba den ekonomiska utvecklingen, leda till sociala och geopolitiska spänningar – och bestående miljöskador.

-Fundamentet för en resurseffektiv grön ekonomi måste därför bygga på tillgången till vatten, energi och mat, och dessa frågor måste bemötas på ett integrerat och holistiskt sätt, vilket bör framgå i utfallet av Rio-konferensen, säger hon.

Thalif Deen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *