Afrikanska länder allt mindre beroende av bistånd

Nairobi, 120112 (IPS) – Genom att den inhemska privata sektorn genererar tillväxt i allt fler afrikanska stater har länderna blivit mindre beroende av internationellt bistånd.

För närvarande är det minst en tredjedel av de afrikanska länderna där biståndet motsvarar mindre än tio procent av skatteintäkterna – vilket är en stor skillnad jämfört med åren då biståndsberoendet varit stort. Enbart i tolv av Afrikas allra fattigaste länder överstiger biståndet skatteintäkterna.

Algeriet, Angola, Ekvatorialguinea, Gabon och Libyen är de länder som har gjort störst framsteg i att mobilisera inhemska resurser som kunnat ersätta bistånd. I genomsnitt har afrikanska länder lyckats öka skatteintaget till motsvarande 3 040 kronor per person och år medan biståndet ligger på motsvarande 280 kronor per person och år, enligt en rapport från African Economic Outlook.

-Även om biståndet överstiger 10 procent av skatteintäkterna i 34 länder, har dessa länder visat stora framsteg när det gäller utvidgningen av skattebasen. Moçambique har nästan fördubblat sina skatteintäkter, och Liberia har under de senaste tio åren ökat skatteintaget från 6 till 20 procent, säger Ken Mwai, finansanalytiker och fastighetsinvesterare i Kenya.

Botswana har en stark ekonomi och landets utveckling drivs i hög grad av inhemska inkomster. Fastän ett land som Rwanda tar emot mycket bistånd har det östafrikanska landet också ett stort fokus på utländska direktinvesteringar.

Mwai förklarar vidare att biståndet drivit på utvecklingen i Kenya genom att det bekostat infrastruktur. Som ett resultat har Kenya kunnat anlägga toppmoderna motorvägar, som exempelvis Thika Road, som gynnat fastighetsmarknaden i regionen.

-Det har lockat privata investerare och kommer att ha en positiv effekt på skatteintäkterna både direkt och indirekt när företag etableras eller expanderar, säger Ken Mwai.

Uganda är till stor del beroende av bistånd, men liksom Kenya har biståndet använts till att bygga infrastruktur vilket har varit gynnsamt för privata investeringar.

-De senaste två åren har Ugandas ekonomi drivits av tillväxten inom telekommunikation och byggsektorn, liksom utbyggnaden av finansiella institutioner. Det är sektorer som domineras av privata investerare och som utgör 54 procent av landets sammanlagda värde av varor och tjänster, säger Ken Ogwang, byggherre inom Alliansen för Kenyas privata sektor, Kepsa, där ett 60-tal företag ingår.

Miriam Gathigah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *