Indisk saffran ska slå ut afghanskt heroin

Srinagar, 120103 (IPS) – En afghansk delegation besökte nyligen Kashmir för att studera hur den indiska delstatens framgångsrika odlingar av saffran ska kunna kopieras. Förhoppningen är att de afghanska odlingarna av opiumvallmo ska minska i takt med att fler bönder övergår till lönsamma saffransodlingar.

Dyrbar saffran har länge betraktats som en möjlig ersättare för narkotikaodling, men nu kanske planerna kan konkretiseras med hjälp av expertkunskaper från bönderna i Kashmir som har erfarenhet av att producera mycket fin saffran.

I början av förra året inleddes ett samarbete mellan jordbruksdepartementen i Indien och Afghanistan och i november besökte en stor afghansk delegation Kashmirs saffransodlingar. Efter att ha rest runt i Pampore, där saffransindustrin har sitt säte, sade delegationens ledare Naseem Atai att han hade förhoppningar om att afghanska opiumodlingar ska kunna ersättas av saffransblommor.

-Om våra bönder börjar odla saffran på samma sätt som sina kashmiriska kollegor så skulle de upptäcka att det är en lönsam gröda, och på sikt kanske de skulle sluta odla opiumvallmo, sade Atai till IPS.

Atai påpekade samtidigt att det sedan en tid tillbaka finns saffransodlare i Heratprovinsen i Afghanistan. Men dessa odlare har inte varit lika framgångsrika som de indiska eftersom de saknar de kunskaper och den teknik som krävs.

Iran och Spanien är de två andra länder i världen där saffran produceras, och 85 procent av det som hamnar på världsmarknaden är producerat i Iran. Den saffran som odlas i Kashmir anses dock av många vara den finaste i världen.

S. A. Nahvi, som för myndigheternas räkning arbetar med saffransindustrin i Kashmir, säger att den lokala produktionen hela tiden har förbättrats i takt med att odlarna fått allt bättre kunskaper och tillgång till ny utrustning.

-Vi visade den afghanska delegationen vad vi har gjort för att förbättra vår saffransproduktion. Vi visade dem saffransodlingarna och de fick besöka familjer som arbetar med tillverkning av saffran i sina hem, säger Nahvi.

Det höga priset på saffran hänger samman med att produktionen kräver stora arbetsinsatser både före och efter skörden. Saffransblommorna måste plockas tidigt på morgonen då de slår ut och varligt transporteras till de platser där pistillerna plockas ur blommorna. Till ett kilo saffran kan det gå upp till 400 000 så kallade pistillmärken, och arbetet kan enbart utföras för hand.

Saffran brukar kallas för världens dyrbaraste krydda och saffran från Kashmir kostar för närvarande motsvarande 25 000 kronor kilot.

Enlit Nahvi är klimatet i Afghanistan likt det i Kashmir, och om bönderna där använder sig av samma teknik och metoder bör de därför också kunna producera högkvalitativ saffran.

Kashmirs jordbruksminister Ghulam Hassan Mir säger att det finns fler besök inplanerade från afghanska delegationer som vill lära sig mer om produktionen av saffran.

-Den afghanska regeringen har sagt att man vill få bort opiumodlingarna och vi är mycket intresserade av att hjälpa dem att uppnå sitt mål, säger han till IPS.

Enligt en FN-rapport som kom i höstas har opiumodlingarna i Afghanistan ökat i takt med att priset på opium, som utgör basen för tillverkning av heroin, har stigit – och på grund av fattigdomen i landet. Rapporten slog fast att opium numera odlas i 17 av landets provinser, vilket kan jämföras med att narkotikaodlingarna fanns i 14 av landets provinser ett år tidigare.

-Opiumodlingarna har en förödande effekt på vårt jordbruk – och på vårt rykte. Vårt land är numera mest känt för opiumodlingar och konflikter. Vi vill förändra detta, sade Asadullah Aurakzai, medlem i den afghanska delegation som besökte Kashmir.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Athar Parvaiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *