Oklarheter kring oljeläcka utanför Brasilien

Rio de Janeiro, 111207 (IPS) – De brasilianska myndigheterna har ännu inte kunnat fastställa orsaken till eller konsekvenserna av amerikanska Chevrons oljeläckage utanför Brasiliens kust för knappt en månad sedan.

Rädslan över de miljömässiga konsekvenserna växer i takt med att motsägelsefull och knapphändig information sprids.

Flera tusen fat råolja läckte ut på ett djup av 1 200 meter 370 kilometer utanför Rio de Janeiros kust för knappt en månad sedan. Vad som orsakade läckan är än så länge okänt. Leandra Gonçalves från miljöorganisationen Greenpeace säger att rapporterna kring läckan har varit “motsägelsefulla och förvirrande”.

-Det har varit en stor brist på öppenhet från det amerikanska bolaget och de brasilianska myndigheterna kring hur de hanterat situationen. Det är omöjligt att säga om läckan är under kontroll som Chevron hävdat, säger hon till IPS.

Oljebolaget Chevron har gått ut med en offentlig ursäkt och tvingas böta motsvarande 188 miljoner kronor på grund av oljeutsläppet. Bolaget tillåts inte bedriva någon verksamhet i Brasilien tills det har blivit klart vad som orsakade olyckan och vem som är ansvarig.

Området där läckan uppstod är rikt på marint liv och de miljömässiga konsekvenserna av oljeutsläppet kommer att bli tydliga först under de närmaste månaderna.

Olyckan kommer leda till högsta beredskap vid oljeborrning i framtiden enligt miljösekreteraren i delstaten Rio de Janeiro, Carlos Minc.

-Vi måste fokusera mer på förebyggande åtgärder, studera förutsättningarna mer noggrant, vara strängare och bekämpa straffriheten när det gäller miljöbrott, sa han i ett möte med pressen.

Orsakerna till olyckan är inte klarlagda. Chevron har uppgett att det uppstod ett oväntat oljetryck under borrningen och att olja började sippra ut genom sprickor i berget. Den federala polisen misstänker dock att Chevron borrade på ett större djup än vad de hade fått tillstånd till.

Det är inte heller klart hur mycket olja som har läckt ut. Chevron meddelade först att mellan 400 till 650 fat olja läckt ut, men ändrades senare den uppgiften till 2 400 fat olja. Det finns också olika uppgifter kring hur stort området som drabbats av oljeläckan är. Den brasilianska oljemyndigheten ANP har uppgett att oljan spritts över 163 kvadratkilometer. John Amos på miljöorganisationen Skytruth som använder satellitbilder för att spåra oljeutsläpp menar dock att oljan kan vara spridd på ett tio gånger så stort område.

Statsåklagaren och den federala polisen utreder olyckan – dess orsaker så väl som miljöpåverkan. De ansvariga riskerar fängelse och böterna på motsvarande 188 miljoner kronor kan komma att höjas.

-Olyckan är en varning. Bolagen kanske inte är tillräckligt förberedda för oljeborrningen, särskilt när det gäller olja som ligger under tjocka saltlager, och myndigheterna har inte tillräcklig kunskap för att kunna övervaka verksamheten och se till att lagarna följs. Fler olyckor kan inträffa, säger biologen Mario Moscatelli till IPS.

Mer än 90 procent av all olja i Brasilien tas upp genom djuphavsborrning. Efter oljekatastrofen i Mexikanska golfen år 2010 när 4,9 miljoner fat olja läckte ut i havet vidtog den brasilianska regeringen och oljemyndigheten en rad åtgärder för att öka säkerheten vid oljeplattformarna. Nu utreder dock polis och åklagare om den brasilianska oljemyndigheten ANP brustit i sin tillsyn av Chevrons verksamhet.

De jättelika oljereserver som är belägna under tjocka saltlager och på ett stort djup utanför Brasiliens kust upptäcktes för ett par år sedan och ledde till att landets kända oljereserver räknades upp från 14 miljarder fat till 33 miljarder fat olja.

Fabiana Frayssinet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *