Tillväxtekonomier öppnar för minskade utsläpp

Durban, 111206 (IPS) – Kina, Sydafrika och Brasilien kan tänka sig att skriva under ett nytt bindande avtal om att sänka sina utsläpp av växthusgaser efter år 2020. Utspelet kan ge ny energi åt klimatförhandlingarna i Durban.

Klimatexperter säger att de tre ländernas öppenhet för ett bindande klimatavtal innebär “ett stort steg framåt” när det gäller klimatförhandlingarna, som för närvarande pågår i Durban i Sydafrika fram till 9 december.

I förra veckan presenterade EU en färdplan som föreskriver att alla stora ekonomier – däribland Basic-länderna (Brasilien, Sydafrika, Indien och Kina) och inte bara industriländerna som under Kyotoprotokollet – ska underteckna ett bindande avtal för minskning av koldioxidutsläppen.

Av Basic-länderna är det bara Indien som vägrat att gå med på ett sådant avtal. Indien hänvisar till att man redan beslutat att genomföra frivilliga minskningar av koldioxidutsläppen och att Indien är ett av de länder i världen som släpper ut minst växthusgaser per capita.

Basic-länderna står inför utvecklingsutmaningar och samtidigt för betydande utsläpp av växthusgaser. Dessa länder tillsammans med andra utvecklingsländer står idag för mer än hälften av de globala koldioxidutsläppen. Inom de närmsta 20 åren beräknas de stå för två tredjedelar av världens totala koldioxidutsläpp.

Efter en vecka av tuffa klimatförhandlingar som uppdagat stora klyftor mellan olika länder när det gäller krav och förväntningar förvånade Kina med att deklarera att man är beredd att acceptera ett bindande åtagande efter år 2020, då nuvarande frivilliga åtaganden har löpt ut. Efter att först ha hävdat att EU:s färdplan var “för mycket” verkar landet nu öppet för kompromiss.

-Men det finns förhandlingsvillkor, säger Xie Zhenhua, Kinas chefsförhandlare.

De fem villkor som måste vara uppfyllda för att Kina ska överväga ett juridiskt bindande klimatavtal är bland annat en andra åtagandeperiod för industriländerna inom Kyotoprotokollet och hundratals miljarder dollar för finansiering av klimatåtgärder i utvecklingsländer. Kina vill också se bildandet av en klimatfond och kräver att överenskommelser som nåddes under klimattoppmötet i Köpenhamn 2009, så som initiativ för tekniköverföring och stöd till klimatanpassningar, förverkligas.

Även Sydafrika och Brasilien – två länder som är särskilt sårbara när det gäller klimatförändringar – har visat intresse för ett undertecknande av ett nytt bindande klimatavtal efter år 2020.

Sydafrikas miljöminister Edna Molewa har sagt att hon ser positivt på EU:s färdplan, men att Sydafrika precis som Kina vill se ett antal villkor uppfyllda först. En av de sydafrikanska förhandlarna, Xolisa Ngwadla, bekräftar att Sydafrika vill arbeta för ett bindande klimatavtal.

Till skillnad mot Sydafrika ställer Brasilien inga villkor för ett undertecknande av ett juridiskt bindande klimatavtal så länge som avtalet bidrar till att bekämpa klimatförändringarna i enlighet med vetenskaplig forskning.

-Vi skulle kunna godkänna ett internationellt klimatavtal redan idag, men det måste vara robust och bygga på det vetenskapen säger är nödvändigt och därmed något som kommer att göra skillnad i kampen mot klimatförändringarna, säger Brasiliens klimatförhandlare Luiz Alberto Figueiredo.

Brasilien har infört frivilliga utsläppsminskningar som nu också blivit en del av landets lagstiftning.

Kristin Palitza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *