Kvinnliga hantverkare slås ut av klimatförändringarna

Durban, 111207 (IPS) – En av de kvinnor som samlats vid det pågående klimatmötet i Durban är 54-åriga Talata Nsor från Ghana. Hon försörjer sig genom att tillverka så kallade bolgakorgar och berättar att hennes och många andras försörjning nu hotas av klimatförändringarna.

Talata Nsor kommer från norra Ghana och har i hela sitt liv arbetat med att tillverka bolgakorgar, en typ av korgar som är kända över hela Västafrika och som även säljs i Europa och USA.

Korgtillverkningen har varit en bra inkomstkälla för Talata Nsor, som tack vare hantverket haft råd att låta sina barn gå i skolan. Nu oroas hon dock över att hon och hennes kollegor snart kan komma att tvingas lägga ned sin verksamhet. Orsaken är att det blivit allt svårare att få tag på det elefantgräs som används för att tillverka korgarna – och enligt Nsor beror detta på det förändrade klimatet.

-För bara tio år sedan kunde jag gå till närmaste våtmark och hämta gräs helt gratis. Men numera måste jag gå väldigt långt, eller resa ända bort till Kumasi, som ligger 40 mil bort, för att kunna köpa råmaterialet, berättar Nsor.

Elefantgräs växer bara i våtmarker. Men bristen på regn och den ökande osäkerheten kring tillgången på mat har fått allt fler människor att börja använda våtmarker för sina odlingar.

-Folk förvandlar våtmarker till odlingsmark. Det går inte längre att lita på nederbörden, och människor tvingas odla på platser där de kan vara säkra på tillgången till bevattning, säger Nafisatu Yussif vid Abantu, en organisation som arbetar med jämställdhetsfrågor i Afrika.

Många kvinnor från olika delar av världen finns på plats vid det pågående klimatmötet i Durban för att företräda sina lokalbefolkningar. Samantha Hargreaves från hjälporganisationen Actionaid berättar att mängder av kvinnor med olika erfarenheter deltar i Landbygdskvinnornas församling, ett möte som pågår vid sidan av klimatmötet.

-Fler än 500 kvinnor deltar i detta forum där de utväxlar erfarenheter från olika länder och berättar om sina bästa metoder. Församlingens slutsatser kommer sedan att överlämnas till den afrikanska förhandlingsgruppen och presenteras som en enad ståndpunkt från kvinnorna i världens fattiga länder, säger Hargreaves.

Många av de kvinnor som deltar i forumet har liknande erfarenheter.

-I mitt land är det kvinnorna som sliter på lantbruken, men när det gäller skördarna så är det männen som tar ansvar för att samla in pengarna. Här har jag fått veta att situationen är densamma även i Afrika och i Asien, säger María Estela Jocón González, som representerar landsbygdskvinnor från tre regioner i Guatemala.

Hon berättar att stora delar av Guatemala hotas av översvämningar, och att situationen förvärrats på senare år. Detta har i sin tur slagit särskilt hårt mot kvinnorna.

-När det blir översvämningar så fylls brunnarna med smutsigt flodvatten, och det är helt kvinnornas ansvar att se till att familjerna har tillräckligt med friskt vatten i hemmen, berättar González för IPS.

Hennes önskan är att det internationella samfundet ser till att man genomför åtgärder för att minska översvämningarnas effekter.

-Jag vill att länderna förbinder sig att minska utsläppen av de gaser som orsakar den globala uppvärmningen. Det är bra om man satsar på utveckling, men utveckling utan en frisk miljö är värdelös, säger hon.

Medan översvämningar slår hårt mot människor i Guatemala så är bristen på nederbörd ett stort problem i södra Senegal. Faty Khody från landsbygdsregionen Kaulak i södra Senegal säger till IPS att den genomsnittliga årsnederbörden i regionen minskat med närmare två tredjedelar under de senaste tio åren.

-Vi brukade odla grönsaker som vi sålde på den lokala marknaden. Men nu är det omöjligt om man inte har tillgång till bevattning, säger Khody, som arbetar för den lokala organisationen Interpench, som har över 7 700 kvinnliga medlemmar.

Hargreaves menar att det internationella samfundet bör ge stöd till lokala initiativ som syftar till att lindra klimatförändringarnas effekter. Dessa satsningar bör bygga på de kunskaper som finns lokalt, menar hon.

Den åsikten delas av Elizabeth Kakukuru, som arbetar med genderfrågor inom samarbetsorganisationen för länderna i södra Afrika, SADC.

-De flesta förhandlingar genomförs i styrelserum utan att man tar människorna på fältet i beaktande. Tiden är inne för att låta dem som ska vara direkt engagerade i arbetet att ingå i de viktiga förhandlingarna, säger Elizabeth Kakukuru.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Isaiah Esipisu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *