Zimbabwiska föräldrar tvingas ge bidrag till lärarlöner

Bulawayo, 111104 (IPS) – Föräldrar med barn i Zimbabwes skolor har sedan två år tillbaka tvingats att varje månad betala ett bidrag till lärarnas löner. Trots att många föräldrar hävdar att man inte längre har råd med avgifterna så kommer systemet troligtvis att förlängas på obestämd framtid.

Månadsavgifterna, som föräldrarna betalar direkt till sina barns lärare, ligger vanligtvis på mellan motsvarande 15 och 30 kronor. Systemet infördes av Zimbabwes regering för två år sedan i syfte att höja lärarnas inkomster.

Landets skolsystem är drabbat av en lång rad problem. Lärarlönerna är fortsatt låga samtidigt som det råder stor brist på lärare inom den offentliga skolan eftersom många valt att istället arbeta för bättre löner på privatskolor.

Utbildningsminister David Coltart menar att föräldrabidragen till lärarlönerna är ett “nödvändigt ont” för att förmå lärarna att fortsätta sina arbeten. Men många föräldrar menar att systemet är ohållbart och att man inte längre har råd att betala avgifterna. En av dem är Davison Phiri.

-Vi vill att våra barn ska gå i skolan men det är orättvist att vi förväntas att bidra till lärarnas löner, en uppgift som faktiskt är myndigheternas ansvar, säger Phiri.

Han menar att även om staten saknar pengar så borde utbildningen vara en av de sektorer som prioriteras högst.

Både landets lärarförbund och mängder av föräldrar har kritiserat systemet som de menar gör det omöjligt för landets fattigaste barn att gå i skolan. Men trots det så meddelade utbildningsministern nyligen att avgifterna kommer att finnas kvar.

Även det regeringslojala lärarförbundet Zimta menar att systemet måste avskaffas.

-Lärare hamnar i konflikter med föräldrar på grund av detta bidrag. Detta kan helt enkelt inte upprätthållas på obestämd tid, säger Zimtas ordförande Sifiso Ndlovu.

Den summa föräldrar får betala beror på i vilken årskurs deras barn går. För låg- och mellanstadielärare är avgiften lägre, medan den är högre på högstadiet.

Lärarlönerna har stigit under året, men ligger fortfarande på endast motsvarande 1 400 kronor i månaden. Det är långt under fattigdomsgränsen på motsvarande dryga 3 000 kronor i månaden för en familj på fem personer.

Landets diamantexport har kommit i fokus i frågan om lärarlönerna. Zimbabwe kunde återuppta exporten av diamanter i augusti förra året, då ett tidigare exportförbud hävdes.

När landets lärarförbund i protest mot de låga lönerna tidigare i år strejkade så hävdade president Robert Mugabe att den återupptagna diamantexporten skapat utrymme för att höja lärarlönerna. Ett uttalande som finansminister Tendai Biti, som tillhör oppositionella MDC, dock vände sig emot.

Progressiva lärarförbundet, PTUZ, menar dock att staten genom diamantexporten ökat sina inkomster så mycket att lärarlönerna kan höjas.

-Om ministrarna och andra politiker kan köpa sig lyxbilar så måste de också ha så det räcker till höjda lärarlöner, säger Tennyson Dube, lärare som är engagerad i PTUZ.

Dubes uttalande ska ses mot bakgrund av att landets finansdepartement nyligen godkände att bilar till ett värde av över motsvarande 30 miljoner kronor ska köpas in åt landets politiker.

Ignatius Banda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *