Somalias kvinnliga basketlandslag spelar vidare – trots dödshot

Mogadishu, 111028 (IPS) – Suweys Ali Jama, kapten för Somalias kvinnliga basketlandslag, och hennes lagkamrater mottog nyligen dödshot från den islamistiska al-Shabaab-rörelsen. Gruppen hävdar att det står i strid med religionen att kvinnor utövar sport. Men kvinnorna vägrar ge efter för hoten.

-Ingen förutom Allah kan ta livet ifrån mig och jag kommer aldrig att sluta med detta så länge jag lever, säger Jama till IPS.

Den väpnade gruppen al-Shaabab kontrollerar stora delar av Somalia och ockuperade även nästa halva huvudstaden Mogadishu fram tills att man plötsligt drog sig ur staden i början av augusti. Att organisationen fortfarande är aktiv i staden är dock helt klart och i början av oktober tog man på sig ett attentat i Mogadishu som krävde minst 70 liv.

I augusti 2006 kom de Islamiska domstolarnas union, ICU, med en dom som innebar att somaliska kvinnor förbjöds att utöva sport, eftersom det ansågs tillhöra ett “arv från gamla kristna kulturer”. Vid den tiden kontrollerades Mogadishu av ICU, innan de förlorade sin ställning i december 2006.

Al-Shabaab är ICU:s väpnade avdelning, och islamiströrelsen har inte ändrat åsikt när det gäller kvinnors rätt att utöva sport.

Aisha Mohamed, biträdande lagkapten för det kvinnliga basketlandslaget, berättar att extremisterna även har hotat henne.

-Vi anses vara dubbelt skyldiga. För det första är du en kvinna som utövar sport, vilket deras islamiska regler förbjuder. Sen representerar jag dessutom ett lag som anses vara marionetter åt de otrogna. “Ni kommer därför att vara våra måltavlor oavsett var ni befinner er”, varnade islamisterna mig i sina samtal. Men jag hänger kvar vid mitt yrke, berättar Mohamed för IPS.

Hon är en av landslagets medlemmar som spelar för den somaliska militärens sportklubb Horseed. Även Mohameds mamma var en gång landslagsspelare, och hon har spelat basket sedan hon var barn.

Basket är Somalias näst populäraste sport, efter fotboll. Tillsammans med handboll är basket dessutom den enda sporten som somaliska kvinnor utövar i organiserad form. De professionella kvinnliga basketspelarna får lön, även om den är knapp.

-Jag är människa och känner rädsla, men vet samtidigt att endast Allah kan ta mitt liv, säger 21-åriga Mohamed.

Just nu tränar landslaget dagligen inför de kommande Arabiska spelen i Qatar i december i skydd av murarna som omger den somaliska polishögskolans egen basketplan. Kvinnorna springer fram och tillbaka längs planen medan hundratals poliser finns i närheten.

Efter träningspassen då kvinnorna lämnar området så byter de träningskläderna mot traditionella muslimska kläder och slöja.

Somalias första kvinnliga basketlandslag bildades 1970, och landet deltog sedan i flera afrikanska och regionala turneringar.

Förbudet för kvinnor att utöva sport år 2006 var dock ett hårt slag mot utvecklingen av basketen inom landet, säger det somaliska basketförbundets biträdande ordförande Abdi Abdulle Ahmed.

-Islamisternas förbud ledde till att en del kvinnor övergav sporten eftersom de var rädda, säger Ahmed till IPS.

Basketförbundets ordförande Hussein Ibrahim Ali menar att bristen på sponsorer och det instabila läget i landet har slagit hårt mot alla sporter i landet.

-Eftersom världen känner till alla prövningar som drabbat Somalia så borde det faktum att våra kvinnor ska spela i en internationell turnering skapa mycket god publicitet för hela landet och i synnerhet för basketförbundet, säger Ali.

Damlandslagets tränare Ali Sheik Muktar säger att han har stora förhoppningar på landslaget inför den kommande turneringen i Qatar.

-Det betyder mycket för Somalia att ha ett eget kvinnligt lag, understryker han.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Shafi’i Mohyaddin Abokar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *