Plundring drabbar svältkatastrofens offer i Somalia

Mogadishu, 110906 (IPS) – Matbistånd avsett för katastrofens offer i Somalia når inte de behövande, enligt nya rapporter. Nu höjs kraven på en ökad kontroll av distributionen.

Soldater finns stationerade vid center där mat distribueras, men gäng och regeringsstyrkor anklagas för att stjäla livsmedel från flyktingarna.

Fyrabarnsmamman Amina Yusuf som bor i ett flyktingläger i distriktet Waberi berättar för IPS att beväpnade män stjäl mat från dem hela tiden.

-Plundring förekommer minst två gånger i veckan – vi vet inte vad vi ska göra, säger hon.

-Det finns en utbredd korruption. Därför borde ett kontrollorgan för matbiståndet inrättas där somalier och utlänningar ingår, säger den somaliske parlamentsledamoten Ali Mahmoud Nur, som själv undersökt rapporter om korruption.

Enligt uppgifter från en regeringstjänsteman som vill vara anonym, avser Somalias regering att avskeda Mogadishu 16 distriktsombud efter rapporter om oegentligheter. Distriktsombuden anklagas för ett flertal brott, bland annat för att vara i maskopi med ansvariga i flyktinglägren för att på så sätt ha kunnat lägga beslag på matbiståndet. Än så länge har ingen officiellt anklagats för brott.

I Mogadishu är distriktsombuden mäktiga krigsherrar, före detta milissoldater, som utsetts av regeringen för sitt anseende bland de lokala klanerna.

Varje dag anländer tonvis av livsmedelsbistånd till Mogadishu från hela världen. Minst fem fraktflygplan från Turkiet och Kuwait lastar av varje dag och länder som Djibouti, Sudan och Iran skickar också hjälpsändningar. Mercy USA, Diakonie Emergency Aid Bread for the World från Tyskland och FN:s flyktingorgan UNHCR är några av de organisationer som distribuerar nödhjälp i huvudstaden.

Somalias premiärminister Abdi Weil Mohamed Ali och regionens guvernör Mahmoud Ahmed Nur har medgett att livsmedelsbistånd försvunnit i vissa områden i huvudstaden och har lovat att ta itu med problemet. Regeringen planerar nu att inrätta en särskild polisstyrka som har till uppgift att övervaka distributionen av matbiståndet.

Abdullahi Mohamed Shirwa, chef för somaliska regeringens myndighet för katastrofhantering, DMA, som arbetar med att samordna hjälpinsatserna i Mogadishu, anser att hanteringen av biståndet fungerar bra.

De flesta internationella hjälporganisationerna distribuerar biståndet själva medan DMA distribuerar matbistånd som skänkts av utländska regeringar.

-Några ton livsmedel från Kuwait har distribuerats till flyktingar genom min myndighet och jag kan garantera att vi har hanterat det på ett bra sätt och sett till att det kommer till de verkligt behövande, säger Abdullahi Mohamed Shirwa.

Han medger dock att misstag begåtts i distributionen vid några flyktingläger i Mogadishu.

Den 22 augusti sköts tre flyktingar ihjäl av regeringsstyrkor och fyra skadades vid distributionen av livsmedel i ett läger i distriktet Waberi.

Lägret i Waberi är den första anhalten för flyktingar som flytt sina hem i den torkdrabbade södra delen av landet. Men det är inte första gången som människor dödas i samband med matdistribution. Tio flyktingar dödades den 5 augusti under ett upplopp i flyktinglägret Badbaado utanför Mogadishu.

Shirwa medger att det kommit rapporter om plundring och stöld av matbistånd i några läger i huvudstaden, men uppskattar att 95 procent av livsmedelsbiståndet når de behövande. Han menar att den särskilda polisstyrka som ska inrättas för att övervaka distributionen av matbiståndet kommer att lösa de problem som finns. Han kan dock inte ge besked om när polisstyrkan kommer att vara i funktion.

Den somaliska regeringens biståndsinspektör i Mogadishu, Mahmoud Dahir Farah, säger att de funnit bevis för att livsmedelsbiståndet inte hanterats korrekt och att människor i nöd inte nåtts av det bistånd som avsetts för dem.

-Jag uppmanar våra ledare att ta tag i problemet. Distributionssystemet är korrupt på grund av administratörerna i Mogadishu – det är ett stort problem, som måste bli löst så snart som möjligt.

Över 100 000 människor har flytt torka och hungersnöd i södra Somalia och tagit sig till huvudstaden i jakt på mat och nödhjälp de senaste månaderna. Många har vandrat i flera veckor till fots utan mat eller rent vatten och har förlorat nära och kära som varit för svaga eller undernärda för att klara den mödosamma resan. FN beräknar att det för närvarande finns omkring 470 000 internflyktingar i Mogadishu och att det är mer än 3,6 miljoner människor i Somalia som är i behov av akut nödhjälp på grund av den svåra torkan som är den värsta på 60 år i regionen.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Shafi’i Mohyaddin Abokar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *