Nigeria: Bristande säkerhet ökar risken för nya bombattentat

Lagos, 110905 (IPS) – Den omfattande illegala handeln med explosiva ämnen ökar risken för nya bombattentat i Nigeria. Det varnar säkerhetsexperter för efter att FN-kontoret i huvudstaden Abuja nyligen utsattes för ett förödande bombdåd.

Ifeanyi Okechukwu, från Västafrikanska nätverket för fredsbyggande, som tillsammans med internationella organisationer arbetar förebyggande mot väpnade konflikter, uppger att bombdådet inte var oväntat.

-Vi har stora brister i våra säkerhetssystem och en del har dragit fördel av det och fortsätter att orsaka förödelse. Vi är inte överraskade.

Han säger att om inget görs för att reglera den illegala handeln och spridningen av explosiva ämnen i Nigeria kommer bombattentat att bli allt vanligare.

Vid bombdådet mot FN-kontoret den 26 augusti förstördes stora delar av FN-högkvarteret Abuja och 23 personer dödades samtidigt som 81 personer skadades.

Boko Haram, en nigeriansk extremistgrupp, tog på sig ansvaret för attacken. Gruppen uppgav att attentatet var en hämnd för det stöd som USA och FN har gett den nigerianska regeringen för förföljelse av muslimer i landet.

Nigeria har en befolkning på 150 miljoner och majoriteten av folket i de södra delarna av landet är kristna medan de flesta i norr är muslimer. Rörelsen Boko Haram har de senaste åren blivit allt mer våldsam, i synnerhet sedan presidenten Goodluck Jonathan som är kristen och från södra Nigeria, tog över makten i maj 2010.

Motsättningarna ökade dramatiskt efter ett polistillslag mot Boko Haram i juli 2009 när över 700 personer dödades i strider och ledaren Ustaz Mohammed Yusuf sköts ihjäl i polishäkte.

Boko Haram, som motsätter sig alla influenser från västvärlden, vill införa muslimska sharialagar och på sikt grunda en islamisk stat i Nigeria. De senaste månaderna har gruppen attackerat polisstationer och andra statliga byggnader. I juni i år utförde de ett bombattentat mot polishögkvarteret i Abuja.

I ett uttalande strax efter attentatet i juni meddelade Boko Haram att man tänker trappa upp kampen och fokusera på Nigerias norra del och på huvudstaden Abuja: “Vi vill berätta att våra jihadister kommit till Nigeria från Somalia, där de utbildades i krigföring av våra bröder. Nu ska våra attacker bli hårdare och mer utbredda än hittills”.

Enligt polisen har de sprängämnen som använts i de senaste attackerna varit avsedda för gruvbrytning och vägbyggen.

Ifeanyi Okechukwu säger att Nigeria måste reglera handeln med explosiva ämnen så att alla inköp och försäljningar måste inrapporteras till polisen.

Enligt Nigerias gruv- och stålminister Musa Sada är försäljning och import av sprängämnen reglerad och återförsäljare och importörer måste förnya sina licenser vart tredje år. Okechukwu menar dock att bestämmelserna måste tillämpas fullt ut.

FN undersöker nu hur man kan stärka säkerheten.

-Problemet är att vi behöver använda mer pengar till säkerhet, men varje dollar som vi satsar på säkerheten är en dollar som vi inte kan använda till sjukvård eller humanitära insatser, sa FN:s säkerhetschef, Gregory Starr, vid ett möte med pressen, i Abuja.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Sam Olukoya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *