Ny kambodjansk lag kan leda till minskat bistånd

Phnom Penh, 110428 (IPS) – Ett nytt lagförslag i Kambodja som syftar till att öka den statliga kontrollen över de ickestatliga organisationerna i landet möter hård kritik både lokalt och internationellt.

Kritiken är massiv mot det nya lagförslag inriktat mot ickestatliga organisationer, som presenterats av Kambodjas regering. Organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch och Global Witness har alla uttryckt hård kritik mot förslaget. Och i samband med en givarkonferens som hölls i landet förra veckan påpekade en amerikansk tjänsteman att lagen även kan komma att påverka viljan att anslå nya biståndspengar till Kambodja.

-I dessa tider av ekonomisk försiktighet så kommer det att bli mycket svårt att rättfärdiga ett ökat bistånd till Kambodja om utrymmet för det civila samhället att verka samtidigt minskar, sade Flynn Fuller från den amerikanska biståndsmyndigheten Usaid.

Fuller varnade samtidigt för att “en överdrivet restriktiv” lag kan förhindra effektiviteten i USA:s bistånd, och uppmanade samtidigt landets regering att istället för den föreslagna lagen snarare lägga fram en ny lag i syfte att utöka de ickestatliga organisationernas möjligheter att verka fritt i landet.

Enligt kritiken skulle den föreslagna lagen innebära att staten får alldeles för stor makt att godtyckligt avgöra vem och vilka som får bilda organisationer. International Centre for Not-for-Profit Law, ICNL, har påpekat att om lagen blir verklighet så skulle det innebära att alla ickestatliga organisationer i Kambodja tvingas registrera sig, vilket i praktiken skulle innebära att de grupper som inte blivit registrerade förbjuds.

Dessutom skulle de organisationer som inte tillåts registrera sig ha få möjligheter att överklaga, vilket innebär att det blir lättare för staten att tysta kritiker.

Flera människorättsorganisationer menar att den kambodjanska regeringen på senare år har blivit allt mer känslig för kritik. Flera ledande oppositionspolitiker har förlorat sin parlamentariska immunitet och blivit stämda, och oppositionsledaren Sam Rainsy gick frivilligt i exil för över ett år sedan och har inte återvänt till landet sedan dess.

Kambodjas regering har dessutom blivit allt hårdare i sin kritik mot FN-representanter, som av regeringen anklagats för att stå på oppositionens sida. Vid ett tillfälle hotade myndigheterna att förvisa FN:s högste representant i landet efter att han hade kritiserat en annan kontroversiell lagstiftning.

Sedan dess har kritiken mot myndigheterna från FN-håll minskat. Att en amerikansk representant nu kommenterat den föreslagna lagen mot ickestatliga organisationer välkomnas därför av vissa grupper – som menar att de biståndsgivande länderna bör vara tydligare gentemot landets regering.

-Jag anser att det vore klokt av biståndsgivarna att tydligt ta ställning, säger Ou Virak, ordförande för Kambodjas center för mänskliga rättigheter.

Nästan hälften av den kambodjanska statsbudgeten består av biståndspengar. Det är dock fortfarande oklart om stora biståndsgivare som USA verkligen är beredda att dra ned på sitt bistånd, om den föreslagna lagen skulle komma att genomdrivas.

Irwin Loy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *